Continental купува легендарен американски прозводител на супер спортни гуми

17/10/2016

Mеждународната технологична компания и производител на гуми Continental подължава да разширява технологичните си възможности като придоби две американски компании – Hoosier Racing Tire за супер спортни гуми и Zonar Systems – компания за системи за управление на автопаркове.

Hoosier Racing Tire от Индиана е водещ американски и един от най-големите в света производители на супер спортни гуми. Компанията има 500 служители и участва със свои гуми във всички значими американски мотоспортове като NASCAR, драг, овал.

Hoosier Razing Tire е основана от Боб Нютън, състезател от северна Индиана, и съпругата му в началото на 50-те години. Боб, както много от състезателите по това време, не е бил доволен от наличните спортни гуми и е искал да създаде свои, специално проектирани за мотоспорт и през 1957 година със съпругата му започват производство в стар хамбар като продават гумите си на местните състезатели.

Hoosier Racing

1988 е важна година от историята на компанията, защото тогава Hoosier навлиза в NASCAR Winston Cup Series, днес Sprint Cup. Още през първата година в NASCAR, Hoosier печели девет победи, а през 1989 година печели на Daytona 500.

През 1992 година Hoosier изгражда втория си завод за гуми, специално за производството на безкамерни радиални състезателни гуми за писти със скорости от над 200 мили в час. Днес Hoosier Racing Tire е един от най-големите производители на състезателни гуми в света. Компанията произвежда над 1 000 вида състезателни гуми и притежава собствен тестови полигон за скорости от 300 мили в час, технологичен център и супер модерен производствен комплекс.

Другата придобита от Continental компания Zonar Systems създава системи за управление на автопаркове за северноамериканския пазар. С придобиванеот на Zonar, Continental се превръща в един от най-големите доставчици на системи за управление на автопаркове в света. С миноритарен дял от 19%, инвеститор в Zonar остава и Даймлер.

Head of Communications / Public Relations PLT

Klaus Engelhart