Продукти за транспорта

stage_goods_TT

Товарни гуми, сегмент Goods за превоз на стоки

Проект "Естествен каучук от глухарче"

15/06/2015
pr_2015_06_10_wissenschaftspreis_uv-onlineData

"Natural Rubber from Dandelion" Project: Scientists Awarded Joseph von Fraunhofer Prize 2015

• Престижна научна награда е връчена в Мюнстер на двама биолози и на производителя на гуми Continental за съвместен проект
  • Естественият каучук от корените на глухарче е на път да направи по-устойчиво извличането на каучук – успешното тестване на първите гуми е вече факт

Хановер, 10 юни, 2015 г. Институтът за молекулярна биология и приложна екология „Фраунхофер” (IME, филиал Мюнстер),  Институтът за растителна биология и биотехнологии към Университета в Мюнстер и Подразделението за производство на гуми на концерна Continental в Хановер, си сътрудничат успешно в рамките на проекта, наречен "RUBIN – Индустриално приложение на естествения каучук от глухарче". Водещите учени в проекта сега са удостоени с престижната награда „Йозеф фон Фраунхофер” за техните научни изследвания върху руското глухарче и разработката на прототипи на автомобилни гуми на основата  на каучука от глухарче. Наградата бе връчена вчера във Вайсбаден, Германия, на проф. Дирк Прюфер и д-р Кристиан Шулце Гроновер (IME и Институт за растителна биология и биотехнологии), и д-р Карла Рекер (Continental). „Целта на съвместния проект е да се разработи процедура за индустриална употреба на глухарчето като източник на каучук. От земеделска гледна точка това е едно непретенциозно растение, дори и за северното полукълбо, и може да бъде култивирано на земя, която не е подходяща за производство на хранителни култури. Това означава, че производството на каучук е възможно, например в близост до нашите заводи за гуми, като значително съкратените транспортни маршрути също биха допринесли за намаляването на емисиите на CO2" - коментира д-р Карла Рекер, която оглавява екипа  на Continental, включен в разработката на този обещаващ материал.

"По време на нашите научни изследвания, ние разбрахме кои гени подпомагат производството на каучук и кои го възпрепятстват. Имахме възможност да използваме това знание при разработката на растения, които произвеждат два пъти повече естествен каучук. Също така успяхме да извлечем няколко килограма каучук от глухарчета с малка опитна система. Това създаде перспективи по отношение на нарастването на индустриалното производство от порядъка на тонове.” - казаха Прюфер и Шулце Гроновер на церемонията по връчването на наградата. „За нас е чест да получим тази престижна награда за нашия съвместен проект.” - добави д-р Карла Рекер. Това ще направи производството на гуми още по-екологично, без да правим компромиси по отношение на нашите високи стандарти за качество, или да бъдем ощетени от гледна точка на ефективността”.

С тестването на първите опитни гуми, както при летни, така и при зимни условия, за момента проектът върви много успешно. Гумите, направени от каучука от глухарче демонстрират равностоен профил на характеристиките, в сравнение с гумите, направени от стандартен естествен каучук от каучуково дърво (Hevea brasiliensis). Continental възнамерява да стартира серийно производство на гуми, направени от каучук от глухарче, в рамките на 5 до 10 години. Допълнителна информация за проекта е на разположение на www.taraxagum.de.

Институтът „Фраунхофер” връчва годишните награди за изключителни постижения в науката от 1978 г. Наградите „Йозеф фон Фраунхофер” се дават на изследователи, които решават проблеми от приложен характер. През 2015 г. са връчени три награди „Йозеф фон Фраунхофер”. Другите две награди са връчени на института „Фраунхофер IWS” в Дрезден и Института  за интегрални схеми IIS „Фраунхофер” в Ерланген. Научната награда се присъжда от 1978 г. насам в памет на Йозеф фон Фраунхофер (1787 – 1824), оптик и физик, използвал резултатите от прецизната научна работа за разработване на иновативни продукти.

michael_nehring
Michael Nehring