Продукти за леки автомобили / Ванове/ 4x4

Aquaplaning

Аквапланинг

Какво е аквапланинг и как да го избегнем?

Бързи факти: Намалете риска от аквапланинг

  • Проверявайте редовно налягането във всичките четири гуми.
  • Поддържайте дълбочина на протектора, законовият минимум за дълбочина на протектора е 1,6 mm.
  • Ако вали, когато шофирате, намалете скоростта и удължете дистанцията до другите автомобили.

По обществените пътища гумите по закон трябва да имат шарка на протектора. Основната задача на шарката на протектора е да изтласква вода, което може да се отрази на контактния участък с пътя при мокри условия, и да осигури сцепление.

Когато шофирате по мокри пътища с висока скорост, между гумата и пътната настилка може да се образува вклинен воден слой. Гумата губи контакт с пътя, а превозното средство вече не реагира на въртенето на волана. Този феномен е известен като аквапланинг или хидропланинг.

Ако гумите нямат подходящо сцепление с пътя по време на аквапланинг, тази липса на сцепление има огромни последствия за безопасността на автомобила. Водачът на практика губи контрол върху автомобила и не може да спора, завива или ускорява.

Аквапланинг или хидропланинг е най-вероятно да възникне, когато има натрупване на дъждовна вода върху пътната повърхност. Може да се случи и когато асфалтът на пътя е толкова неравен, че се образуват големи локви.

Има няколко начина за намалява не риска от аквапланинг инцидент с вашия автомобил:

  • Поддържайте правилното въздушно налягане в гумите на автомобила;
  • Следете дълбочината на протектора, така че да не пада под законовия минимум от 1,6 mm;
  • Проверявайте гумите си редовно и планирайте смяната им навреме;
  • Намалете скоростта при мокро време.

Важно е да се отбележи, че достатъчната дълбочина на протектора е изключително важна не само при екстремни ситуации. Дори при ниска скорост съществува висок риск от инцидент или удар, ако гумите са износени.

Подновявайте при 1,6 mm дълбочина на протектора на гумата

Новите гуми могат да изтласкват до 30 литра вода в секунда при 80 километра в час. Но дълбочината на протектора на гумите се износва при редовно използване. Следователно гумите изтласкват значително по-малко вода, тъй като дълбочината на протектора намалява.

Ако например автомобилните гуми имат дълбочина на протектора от само 1,6 mm, то изтласкването на водата на практика е значително намалено. 

Ако гумите имат оставаща дълбочина на протектора от 3 mm, те могат да запазят възможността си за изтласкване на голямо количество вода.

След тази стойност рискът от хидропланинг се увеличава значително. Освен това намален протектор се отразява и на спирачното поведение. Колкото по-износен стане протекторът на автомобилните гуми, толкова по-дълъг става спирачният път, както показват резултатите от тестовете.

Aquaplaning: Braking distances

При тест, извършен в тестовия Contidrom на Continental, спирачният път бе увеличен с 6,8 метра при гуми с законовия минимум за дълбочина на протектора от 1,6 mm в сравнение с пълната дълбочина на протектора от 8 mm. Гуми с протектор 3 mm имаха само с 2,2 метра по-дълъг спирачен път.

Индикатори за дълбочина на протектора на гумите

Гумите имат протектор по цялата си обиколка. Измерванията за дълбочина на протектора трябва да бъдат правени например с дълбокомер в основните жлебове, които имат индикатори за износване на протектора (TWI) при модерните гуми.

В повечето европейски държави законовият минимум за дълбочина на протектора за автомобилна безопасност е 1,6 mm; тогава гумите трябва да бъдат сменени.

За да се уверите, че гумите предлагат най-доброто възможно поведение, ги проверявайте редовно и планирайте смяната им навреме. Нещо повече, поставяйте и на четирите колела гуми с еднакъв дизайн на шарката на протектора. Като минимум всяка ос трябва да има чифт гуми с еднаква дълбочина на протектора.

За по-добро определяне на оставащата дълбочина на протектора, Continental е поставила „индикатори за мокро“ между жлебовете на шарката на протектора. Тези индикаторни ръбове са с височина 3 mm и се намират между блоковете на протектора.

Ако протекторът около тях е износен до нивото на индикаторите, то е време да помислите за поставяне на нови гуми като превантивна мярка за безопасност.

Какво да правите в случай на аквапланинг

Независимо дали гумите са нови или стари, водачите винаги трябва да намаляват скоростта на мокра пътна настилка, за да намалят риска от аквапланинг.

Ако възникне аквапланинг, което все пак е възможно в зависимост от времето и пътните условия, които водачът не може да предотврати, водачите е препоръчително веднага да вдигнат крака си от педала за газта и да натиснат съединителя. Избягвайте завъртане на волана или внезапно спиране.

Ако обаче има опасност от сблъсък или сериозен инцидент, аварийната спирачка трябва да бъде използвана незабавно. В повечето случаи задните колела ще запазят достатъчно сцепление, за да забавят автомобила.

Щом гумите отново имат контакт с пътя и сцеплението се възстанови, би трябвало вече да е безопасно да продължите да шофирате с намалена скорост.

Открийте вашата гума

Най-бързият път към перфектната гума.