Продукти за леки автомобили / Ванове/ 4x4

Driving in heavy rain

Шофиране при силен дъжд

Съвети за безопасно шофиране при силен дъжд

Когато завали, условията на шофиране могат да се променят. Шофирането при дъжд е много по-трудно отколкото шофирането при хубаво време. Следвайте тези съвети за безопасност за шофиране при мокри условия.

Шофирате по време на порой? Силният дъжд затруднява видимостта и спирането. Има и други рискове – като например аквапланинг.

Нови гуми или гуми, които са добре поддържани с оптимална дълбочина на протектора, ще допринесат за по-безопасно шофиране в дъждовните дни. Останалото зависи от внимателно и съобразително шофиране.

Нашите топ 3 правила за безопасно шофиране при силен дъжд

  • Намалете. Това е лесно. Не превишавайте ограничението за скоростта. Колкото по-бавно се движите, толкова по-добър контрол ще имате върху автомобила си – и толкова по-лесно ще бъде спирането.

  • Включете фаровете. Оставете фаровете си включени, за да увеличите видимостта, и се уверете, че стоповете ви работят. В много държави използването на фарове по време на дъжд е задължително по закон. За оптимална безопасност при дъжд включете и вашите.

  • Оставете по-голяма дистанция между вас и другите автомобили. Оставете повече пространство на другите водачи. Удвоете дистанцията между вашия автомобил и този пред вас. Спирачният път се увеличава при мокри условия. Това ще ви помогне и да избегнете водата, изпръсквана от другите (особено по-големи) превозни средства, което също може да намали видимостта.

Тези топ три правила са изключително важни за безопасността при мокри условия. Но това съвсем не е всичко, което трябва да знаете за шофирането при силен дъжд. Прочетете още за съвети за безопасността по мокри и наводнени пътища.

Внимавайте при първия дъжд

Първият дъжд след период на сухо време може да създаде едни от най-опасните условия на шофиране.  Защо? Дъждът се смесва с масло и отломки на пътя, което причинява особено плъзгава пътна настилка. Това може да ви изложи на по-висок риск от загуба на контрол върху управлението.

Внимателното спиране е от ключово значение

При мокро време спирачките ви няма да реагират толкова бързо колкото при сухи условия. Опитайте да гледате възможно най-далеч напред пътя и намалявайте като вдигнете крака си от педала за газта, вместо да натискате спирачката. Избягвайте да използвате спирачките, освен ако не е наложително. Внезапното спиране на мокър път може да причини плъзгане на автомобила ви.

Без автопилот

Изключвайте автопилота при дъжд. Трябва вие да имате пълен контрол върху автомобила си.

Открийте вашата гума

Най-бързият път към перфектната гума.