Продукти за леки автомобили / Ванове/ 4x4

stage_image1_lg

За компанията

Гумите на бъдещето

Go Green: “Ние развиваме Устойчивост”

Опазването на ресурсите и икономията на гориво са нашите основни цели при разработката на гуми.

Темата за устойчивостта в момента е на дневен ред за производителя на гуми Continental.  Експерти от широк кръг области работят в тясно сътрудничество в секторите за проучване и разработка, тестване и производство, за да направят гумата на бъдещето още по-енергийно ефективна и екологична в при производството, употребата и рециклирането - различните етапи от нейния жизнен цикъл. В този процес, те поставят под въпрос всеки компонент от структурата на гумата и при необходимост го заменят с материали, които са по-съвместими с околната среда. Акцентът върху по-голямата устойчивост включва също така и производствените процеси в Continental. Така например  е въведен иновативен процес за връщане на отпадъчния каучук в производството, което позволява каучукът от тежки гуми, които са в края на жизнения си цикъл, да бъде използван отново посредством регенериране.

Sponsoring

Гумите за хибридни и електрически автомобили спомагат за намаляване на емисиите на CO2

Най-новият продукт, готов да се присъедини към редиците на Continental е специална гума за хибридни автомобили, която се характеризира с 30 процентно намаляване на съпротивлението при търкаляне в сравнение със стандартна гума. Обути с такава гума, хибридните модели могат да намалят разстоянията, изминати с техните двигатели с вътрешно горене и да увеличат участъците, изминати на електрически режим. Разработчиците на гуми в Continental не трябваше да правят компромис с характеристиките, засягащи безопасността, за да постигнат това подобрение при съпротивлението при търкаляне, както е видно от оценките "клас А" от етикета за гуми на ЕС, които гумата получава както за съпротивление при търкаляне, така и за спирачен път на мокри настилки.


sponsoring_02-Image

Каучук от глухарчета и "плантацията край завода за гуми" .

Един от аспектите в дейностите за устойчиво развитие на Continental, който добива все по-голяма публичност е "гумата от глухарче". Тук компанията работи в сътрудничество с института за молекулярна биология и приложна екология Фраунхофер. Целта е използването на натурален латекс, добит от корените на глухарчето, като комерсиално приложим заместител на натуралния латекс от плантациите в тропическите гори. Глухарчетата дори могат да бъдат отглеждани върху земя, която е неподходяща за хранителни култури, така че създаването на "плантации край заводите за гуми" в Централна Европа има както икономическа, така и екологична логика. Кратките транспортни разстояния означават значително намаляване на емисиите на CO2; монокултурите от каучукови дървета в регионите с тропически гори могат да бъдат ограничени и производителят на гуми може да придобие известен имунитет към нестабилните цени на световния пазар на каучук. Като се има предвид, че между 10 и 30 на сто от каучука в автомобилната гума идва от каучуковото дърво (Hevea brasiliensis),ползите много скоро ще придобият ясни очертания.


sponsoring_03-Image