Сезонът за смяна на гумите: Зимни или всесезонни гуми да изберем?

10/11/2020

Сезонът за смяна на гумите: Зимни или всесезонни гуми да изберем?

Считано от 15 ноември, водачите в България са задължени от закона автомобилите им да са оборудвани за зимата, независимо от метеорологичните условия. Това означава летни или зимни гуми с дълбочина на протектора от поне 4 мм.

Сезонът за смяна на гумите започна, така че в допълнение на това коя марка и модел да купите, все по-често възниква въпросът дали да изберете зимни или всесезонни гуми.

При условия на чести снеговалежи, лед и при много ниски температури, най-доброто решение винаги са зимните гуми. Съставът на тези гуми позволява най-добро управление и намалява риска от приплъзване, докато дълбочината на протектора гарантира добро сцепление и също така предотвратява задържането на сняг вътре в гумата.

Всесезонните гуми, които винаги са компромис между лятна и зимна ефективност, могат да бъдат добра алтернатива на зимните гуми в региони с по-мек климат, където няма големи температурни колебания, или където летата не са твърде топли, а зимите са по-меки и дъждовни. Тези гуми са подходящи за шофиране на места и в градове, където снеговалежите не са често явление, а когато все пак се случи да навали сняг, улиците се почистват редовно и навреме. Също така всесезонните гуми може да са добър избор за водачи, които изминават малък или ограничен брой километри на година.

Conti_zima
VRA_RGB_M06_Sommerreifen_4966

Обозначението „M+S“ не означава задължително, че гумата е готова за зимата

Когато избирате гуми, било то зимни или всесезонни, важно е да се отбележи, че те не всички са еднакви и символите по страничната стена също указват какво е тяхното качество и предназначение. „Истинските зимни гуми могат да бъдат разпознати не само по обозначението „M+S“, което означава, че са предназначени за шофиране по кал и сняг, но конкретно от символа „тривърха планина със снежинка“, който указва, че гумите са произведени според разпоредбите на Икономическата комисия за Европа на Обединените нации (ИКЕ на ООН), които основно важат в страните от Европейския съюз, но също така и в много други държави, полагащи систематични грижи за пътната безопасност. Що се отнася до продуктите на Continental, всесезонните продукти имат същите символи и маркировки като зимните гуми, така че те са алтернатива и добър избор за онези, които изминават малки разстояния, избягват да шофират на сняг и живеят в места с мек климат“, споделя Лука Шировник, ръководител на техническото обслужване на клиенти в Continental Tires за Югоизточна Европа.

Можете да разчитате на тях

Като постоянно подобрява и прилага иновации в своите продукти, един от водещите производители на гуми в света иска да е сигурен, че обещанието на неговия слоган „Можете да разчитате на тях“ не са просто празни думи. Дори след 150 години немското инженерство и технологии остават синоним на качество, както може да бъде видяно в независимите тестове на гуми през последното десетилетие. При 944-те теста през последните 10 години Continental получи най-високата препоръка цели 767 пъти (81% от всички тестове)!

Continental произвежда зимни гуми за всякакви видове пътнически и лекотоварни автомобили. Семейството гуми WinterContact е подходящо за всички нужди – от собственици на компактни автомобили, които търсят най-доброто цялостно поведение, до собствениците на ултра спортни високоскоростни (супер)автомобили, които искат отлично поведение за изключително удоволствие от шофирането, дори когато пътищата не са в оптимално състояние. Предлагат се и гуми, които са разработени за автомобили от среден клас и луксозни автомобили, както и отлични гуми за всеки, който търси целогодишно решение – AllSeasonContact.

Continental_Winter_Contact_TS_860_car_3
press_contact_image_sidebar_luka_maselj