Continental пуска на пазара първите гуми с полиестер, произведен от рециклирани бутилки от PET

02/05/2022
  • Първите размери на гумите с новата технология ContiRe.Tex вече са налични
  • Разработената вътрешнофирмена технология за по-голяма устойчивост беше приведена в производствена готовност само за няколко месеца

Хановер, 5 април 2022 г. Continental е първият производител на гуми, който незабавно пуска серийно производство на рециклирани полиестерни влакна, получени от пластмасови бутилки от PET чрез нов процес. Новият високоефективен материал ще бъде използван първо в избрани размери за летните гуми PremiumContact 6 и EcoContact 6 на Continental, както и за гумата AllSeasonContact. Така стандартният полиестер бива напълно заместен в каркаса на избраните гуми. За един комплект стандартни гуми за пътнически автомобил се използва материалът от около 40 рециклирани бутилки от PET.

През септември 2021 г. Continental представи вътрешнофирмената технология ContiRe.Tex за пръв път. При нея се използват полиестерни влакна, получени от използвани бутилки от PET, без междинни стъпки на химическа обработка и без рециклиране по какъвто и да било друг начин. Така технологията е много по-ефективна от други стандартни методи за преработка на бутилки от PET във високоефективни полиестерни влакна. Бутилките, използвани за технологията, идват единствено от места без затворен цикъл на рециклиране. Като част от специален процес на рециклиране бутилките се сортират и почистват механично, след като бъдат отстранени капачките. След механично раздробяване PET се преработва в гранули и накрая в полиестерни влакна.

„Използваме само високоефективни материали в нашите първокласни гуми. От сега нататък те ще съдържат полиестерни влакна от бутилки от PET, произведени чрез изключително ефективен процес на рециклиране. Доведохме иновативната си технология ContiRe.Tex до производствен етап само за осем месеца. Гордея се с целия ни екип за това забележително постижение“. Това са думите на Фердинанд Хойос, който ръководи подразделението за смяна на гуми на Continental в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA). Той добавя: „Непрекъснато увеличаваме дела на възобновяемите и рециклирани материали в нашите гуми. Най-късно до 2050 г. искаме да използваме само устойчиви материали в производството на гуми.“

Първите гуми с рециклирани бутилки от PET вече са налични

Всички гуми с технологията ContiRe.Tex, които сега се произвеждат в предстоящата фаза на пускане на пазара, идват от завода за гуми на Continental в Лусадо, Португалия. Гумите с технологията ContiRe.Tex имат специално лого върху страничния борд („Съдържа рециклиран материал“).

Полиестерните влакна, произведени от PET, отдавна се използват като материал за производството на гуми за пътнически и лекотоварни автомобили. Текстилните влакна поемат силата на вътрешното налягане на гумата и запазват стабилни размери дори при големи натоварвания и високи температури. За да направи гумите още по-енергоспестяващи и екологосъобразни при производството, използването и рециклирането им, Continental усилено проучва алтернативни материали за производство на гуми.

През септември 2021 г. производителят на първокласни гуми представи на IAA MOBILITY за пръв път Conti GreenConcept, в чийто каркас се използва полиестер от рециклирани пластмасови бутилки. За втория сезон на състезанията от серия Extreme E само за електрическите превозни средства, който започна през февруари 2022 г., Continental разработи гума, която също използва технологията ContiRe.Tex. Поддържащите превозни средства за тазгодишното издание на Тур дьо Франс също ще бъдат оборудвани единствено с гуми с ContiRe.Tex.

Continental първоначално предлага гумите PremiumContact 6, EcoContact 6 и AllSeasonContact с технологията ContiRe.Tex в пет размера всяка.

Предлагани в момента продукти и размери с ContiRe.Tex:

PremiumContact™6

EcoContact™6