Международната организация Global NCAP препоръчва задължителни Електронни системи за контрол на стабилността за всички нови автомобили, продадени в Бразилия

17/11/2015

По време на церемонията по откриването на партньорството Stop the Crash (Спри катастрофата) в Бразилия, днес (17) Global NCAP насърчи бразилското правителство да направи животоспасяващата антиподнасяща система за контрол на стабилността (ESC) задължителна за всички нови автомобили. През 2014 г. Бразилия направи антиблокиращата система за спиране (ABS) част от стандартно оборудване на автомобилите и сега Global NCAP вярва, че подобно изискване трябва да бъде въведено и за ESC.

ESC е смятана за най-важното развитие при безопасността на автомобилите от въвеждането на предпазния колан. В САЩ, където ESC е задължителна от 2012 г, е пресметнато, че тази технология за предотвратяване на катастрофите вече е спасила живота на повече от 6000 души.

Освен в САЩ, сега ESC е задължителна в Австралия, Канада, Европейския съюз, Израел, Япония, Нова Зеландия, Русия, Южна Корея, Турция, а скоро ще бъде задължителна и в Аржентина.

В своя последен Глобален доклад за състоянието на пътната безопасност в света, Световната здравна организация (СЗО) изразява своята загриженост, че световните производители на автомобили, които трябва да монтират ESC в страните с високи доходи, „могат да предлагат на пазара същия модел автомобил, без тази животоспасяваща технология, в случай че в страната не се прилага регламентът ESC.

За да се избегне деспецификация на технологиите за безопасност, СЗО заявява, че ESC „трябва да бъде задължителна при всички автомобили”. Като отбелязва, че системата е ефективна и при комерсиалните автомобили (като камиони, туристически автобуси и микробуси), СЗО коментира, че „тази технология има огромен животоспасяващ потенциал за всички автомобилни паркове по целия свят, който все още чака да бъде използван в световен мащаб.”

Ново изследване, поръчано от Global NCAP, разкри, че до 2030 г. в Бразилия могат да бъдат спасени 34 000 живота и могат да бъдат предотвратени 350 000 сериозни наранявания, ако регламентите на ООН за пътна безопасност, включително ESC, бъдат приети в националните законодателства.

David Ward, General Secretary from Global NCAP

Дейвид Уард, Генерален секретар на Global NCAP и председател на партньорството Stop the Crash, отбелязва: „ESC е жизненоважна животоспасяваща технология, която може да предотвратява катастрофи изобщо, а не само да защитава хората при възникване на катастрофа. Нашето последно изследване сочи, че стотици хиляди смъртни случаи и сериозни наранявания могат да бъдат предотвратени в Бразилия, в случай че бъде въведен регламентът за ESC и останалите регламенти на ООН. Затова Global NCAP препоръчва бразилското правителство да последва своето решение от 2014 г. за задължително въвеждане на ABS и сега да направи същото и за ESC.”

Редакторска бележка:

Ръководено от  Global NCAP, партньорството #STOPTHECRASH включва ADAC, Autoliv, Bosch, Continental, Denso, Thatcham, ZF-TRW и фондацията Toward Zero.

Всички те са обединени в общия ангажимент за насърчаване на съвременните технологии за автомобилна безопасност в подкрепа на глобалните цели на ООН в Десетилетието за действие по безопасност на движението.

#STOPTHECRASH ще бъде домакин на демонстрация на живо на ключовите системи за предотвратяване на катастрофи за делегати и представители на медиите, които участват във Втора световна конференция на високо ниво за безопасност на пътищата организирана от бразилското правителство на 17 ноември в Бразилия.

Програмата на демонстрацията на живо може да бъде видяна тук.

За повече информация, посетете уебсайта на кампанията www.stopthecrash.org

За редовни актуализации за кампанията, проследете и споделяйте на нейния twitter feed @stopthecrash

Kai Rühling

Senior PR Consultant & Content Management Passenger & Light Truck Tires EMEA