Чували ли сте за „COKOON Dip Technology“?

25/06/2020

Чували ли сте за „COKOON Dip Technology“?

COKOON е името на напълно нова и революционна технология за производство на гуми, използваща техника за слепване, която е екологична и добре приета. Към 2019 г. вече 250 000 гуми за пътнически автомобили са в процес на производство чрез тази уникална технология. Continental – технологична компания и производител на първокласни гуми, както и Kordsa – глобален играч в технологиите за подсилване на гуми и конструкции, както и в областта за композитни технологии, работят съвместно по тази нова екологична технология от 2017 г. насам.

Висококачествените гуми трябва да отговарят на много изисквания – ефективност, издръжливост, безопасност и устойчивост. Ето защо е необходимо, текстилните компоненти да се свързват отлично и екологично към каучука. Тази нова технология позволява активно свързване на материали за подсилване на текстил с каучукови смеси без да се използват резорцин и формалдехид при потапянето на текстила. Материалите за подсилване на текстил се използват широко при производството на гуми и механични каучукови продукти като маркучи и конвейерни ленти.

Екологична технология за слепване без резорцин и формалдехид

Преди COKOON, химикалите резорцин и формалдехид бяха незаменими за активно свързване на материалите при подсилването на текстила, използван в обграждащата каучукова матрица. Замяната на резорцин и формалдехид с по-екологични алтернативи е води не само до по-устойчива верига на доставки, но също така е предимство за производителите на корда за гуми. Важно е да отбележим, че служителите в заводите за гуми и крайните потребители не са изложени на тези вещества, тъй като те са химически изменени при процеса на вулканизация. Благодарение на COKOON Dip Technology свързването на текстилни материали към каучука вече е възможно без тези две съставки, като технологията не изисква никакви промени в оборудването за преработка. Допълнителна информация е налична на www.cokoon.com

Технология на отворени иновации

След първото обявяване на COKOON като технология на отворени иновации през март 2019 г., тя привлече доста внимание в бранша. Повече от 40 компании (производители на гуми, предприятия за преработване и доставчици на текстилни материали) изразиха интерес за тестване на материала и обмислят присъединяване към лицензната група. Около 20 от тях вече са получили мостри. Сега всички заинтересувани страни са поканени да се присъединят към лицензната група и да получат безплатен лиценз, за да допринесат за разработването на тази нова екологична технология.

AndreasTopp_Logo_BusinessCasual Kopie

„Процесът с мострите беше много успешен и надхвърли очакванията ни. Обратната връзка от бранша ни насърчи да продължим с интегрирането на COKOON в нашите гуми и да стартираме серийното производство на първите гуми през 2019 г. Разширяваща се употреба на COKOON Dip Technology в производството на нашите гуми през 2020 г. и през следващите години ще бъде приоритет за нас“, споделя д-р Андреас Топ, вицепрезидент „Материали, разработване на процеси и индустриализация“ в Continental Tires.

Devrim Ozaydin

Деврим Озайдин, директор „Глобални технологии“ в Kordsa

Деврим Озайдин, директор „Глобални технологии“ в Kordsa, разяснява основната идея: „Чрез COKOON искаме да внедрим екологичен стандарт за свързване на текстилни материали и каучук, който да се използва от целия бранш. Ето защо каним всички заинтересовани страни да се присъединят към лицензната група, да получат безплатен лиценз, да допринесат за подобряването на тази нова отворена технология и да въведем заедно COKOON в масово производство“.

press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj