Продукти за леки автомобили / Ванове/ 4x4

stage_image1_lg

EU Tire Label

Какво още трябва да се вземе предвид при избора на нови гуми?

Етикетът на ЕС е проектиран да дава информация по отношение на три критерия. Съществуват обаче много други важни работни фактори, на които трябва да се обърне внимание:


  • Устойчивост на аквапланинг 
  • Стабилност на движение
  • Управляемост и прецизност в завои
  • Издръжливост
  • Спирачни характеристики
  • Възможности в зимни условия

Съществуват още поне 11 приложими фактора, които са включени в стандартните тестове на гуми, в допълнение към критериите на етикета (виж таблицата по-долу).

Производителите на автомобили изискват най-високи стандарти при всички тези фактори на ефективност, преди да одобрят гумите за новите си автомобили.

Освен това, широко публикуваните тестове на гуми също отчитат тези фактори на ефективност и така продължават да бъдат един отличен източник на независима информация по отношение на цялостната ефективност на една гума.

Становище - ADAC motorwelt 3/2010

Считано от 2012 г, гумите ще бъдат маркирани с етикет за енергийна ефективност, подобен на този, който може да бъде видян върху новите хладилници. Нашето мнение: добре е, че ЕС е въвежда етикет за гуми по отношение на енергийната ефективност, спирането на мокър път и шума. С негова помощ водачите ще могат да получат някаква информация за характеристиките на гумата. Законово установените етикети обаче, не могат да заместят изчерпателните и детайлни тестове на гуми на Клуба на немските автомобилисти (ADAC) като най-добър източник на информация, който помага при вземането на решение за покупка.“

 

Тестови критерииЕтикет за гумиТестове на гуми
Сухи настилки
Стабилност на движениеНеДа
УправляемостНеДа
СпиранеНеДа
Мокри настилки
СпиранеДаДа
Аквапланинг-надлъженНеДа
Аквапланинг-страниченНеДа
УправляемостНеДа
Сцепление в завоиНеДа
Шум
Вътрешен шумНеДа
Външен шумДаДа
Съпротивление при търкалянеДаДа
ИзносванеНеДа
PAH* нивоНеДа
Висока скоростНеДа
Легенда
Даincluded*Полициклични ароматни
Неnot includedВъглеводороди