Продукти за транспорта

stage_goods_TT

Товарни гуми, сегмент Goods за превоз на стоки

Стремим се да подкрепяме служителите в тяхното кариерно развитие.

article_66w_image1

Бизнесът на подразделението Гуми за комерсиални превозни средства се разраства. Новите стратегически насоки, както и новите технологии и продукти, проправят път към бъдещето. Квалифицираните и мотивирани служители са решаващият фактор за това да може да се следва този път. Диана Хоппе, ръководител Човешки ресурси (HR), даде интервю, в което говори за бизнес подразделението Гуми за комерсиални превозни средства (CVT) като глобален, атрактивен работодател.

Г-жо Хоппе, как виждате утвърждаването на Гуми за комерсиални превозни средства (CVT) като един атрактивен работодател?

„Нашите служители вярват, че потенциалът за развитие на Гуми за комерсиални превозни средства (CVT) е точно толкова интересен, колкото и стремежът му към иновации, обхвата на неговите технически приложения, стимулиращите процеси и разнообразието от продукти. Те оценяват високо и равнопоставените йерархични отношения, които им дават възможност да постигат бързо и ефективно съгласие при решаването на различни въпроси. Това стана ясно на международните уъркшопи за служители, които стартирахме през миналата година на тема „Какво ви харесва в CVT?”.

Ако приемем, че аз съм напълно доволен от работата си в CVT, какви са моите възможности за развитие?

„Ние помагаме на нашите служители да подобрят квалификацията си, както по отношение на тяхното поведение като мениджъри, така и във връзка с техните технически, социални или методически умения. Съществуват също и програми за развитие за придобиване на проектен опит и работа на различни длъжности. Целта е да помогнем на нашите служители да преодолеят възможни притеснения във връзка с това да вършат нещо съвсем различно. Важно е също да мислим и отвъд темата за гумите, особено когато говорим за технологии на бъдещето. Continental може да предложи много, тъй като ние сме единственият доставчик за автомобилостроенето, който освен гуми, предлага и други технологии. Нашите служители трябва да се опитат да разберат новите технологии, да разработват иновативни продукти и да гледат отвъд своя собствен хоризонт, когато става дума за технологии в производството на гуми.”

Възможна ли е кариера и извън конкретната професия?

„В CVT ние ще обръщаме повече внимание на това да осигурим надграждане върху индивидуалното, а дори и върху междудлъжностното кариерно развитие, за да може служителите да придобият по-широк спектър от квалификации. Аз не бих могла да се науча да мисля иновативно, ако винаги върша едно и също. При най-добрия сценарий, служителите ще са работили в друга дивизия, ще са били в чужбина, било то в рамките на корпорацията, или преди да започнат в Continental, и ще са работили нещо различно. Кариерата означава не само проправяне на път към върха, тя е също и растеж по отношение на обхвата на дейностите и отговорностите. Това което трябва да помним е, че всяко кариерно развитие е индивидуално. И имайте предвид, че ние не сме „просто” производител на гуми, а доставчик за автомобилната индустрия в световен мащаб. Въз основа на цялостното портфолио на Continental, ние можем да предложим широка гама от перспективи, свързани с технологиите на бъдещето, които са извън сферата на гумите.”

Не са ли важни и езиковите умения?

„Абсолютно! Откакто CVT е бизнес от глобален мащаб, владеенето на английски език придоби по-голямо значение. Въпреки че английският език вече се говори в много сфери, не всички служители имат езиковите умения, от които се нуждаят. В момента, в който служителите решат да направят крачка в посока към централна роля в международни проекти, това се оказва трудно без английски. Така че ние все повече наблягаме върху това задълбочените познания по английски език да се превърнат в изискване при наемането на нов служител. В допълнение към това, за в бъдеще ще се предлагат все повече обучителни сесии, за да се помогне на служителите да усъвършенстват познанията си по английски език.