Продукти за транспорта

stage_goods_TT

Товарни гуми, сегмент Goods за превоз на стоки

Работим на много разнообразни пазари.

article_66w_image1

43 милиона квадратни километра – 14000 км от север на юг, около 5000 км от запад на изток и повече от 900 милиона души в 35 страни. Марко Рабе и неговият екип от отдела Проучвания и разработки (R&D) се натъкват на много различни изисквания. „Изискванията на клиентите покриват почти всички крайности”, казва директорът „Технологии за товарни гуми” в Continental Tire, Америка.

„Пазарът в САЩ е добре развит и автомобилните паркове там се нуждаят от цялостни решения, а не само от гуми.” Само един клиент спедитор може да закупи повече от 500 000 гуми и регенерати годишно, заявява R&D експертът. „От една страна, благодарение на тяхната покупателна способност, тези клиенти са свикнали на много сериозно отношение към техните изисквания. Но от друга страна - продължава Рабе, те имат ресурса да следят отблизо ефективността на гумите и камионите. Така че те са и отличен партньор от гледна точка на възможностите за обратна информация за продуктите.” 

Страните в Южна Америка са изключително разнообразни. Въпреки че там няма супер големи автомобилни спедитори както тези в САЩ, състоящи се от над 10 000 камиона, клиентите в южноамериканските страни наблюдават ефективността на гумите още по-внимателно, тъй като те са много съзнателни по отношение на разходите. „Това не винаги става с изключително сложни инструменти и може да включва само молив и лист хартия, но клиентите ще преговарят въз основа на това как се представят нашите гуми.” – обяснява Рабе. Две от причините, поради които ефективността на гумите е изключително важна, са големите разлики в цените на горивата и разнообразните пътни условия в тези страни – както цените на горивата могат да варират от 30 цента до 10 долара за галон, така и маршрутите могат да включват от черни пътища, водещи до мини, през лошо поддържани пътни настилки, чак до безупречни магистрали, заявява Рабе. „Така, в зависимост от регионите в една страна, ние проектираме здрави продукти, които да се справят с редица изисквания. Често безопасността е много важна тема, а наличието на сервизна поддръжка не винаги може да се гарантира.” Това означава, че клиентите са изключително зависими от това да имат здрави гуми, които не допускат повреди. „И така, докато се фокусираме да пробием на високо-развитите пазари с продукти, които са най-добри в своя клас, ние сме много заети и с това да научим повече за развиващите се пазари, за да можем да доставим правилните продукти на възможно най-ниска цена.” – обобщава Рабе. 

Да предоставим на клиентите това, което им е нужно, е съществено за нашия успех. Затова Continental се стреми да бъде възможно най-близо до клиента. „Ние гарантираме, че всички наши разработчици редовно обединяват усилия с екипа от продажбите, за да се срещнат с клиентите и да разберат от първа ръка как работят продуктите при тях.” – обяснява Рабе. Нищо не може да се сравни с опита и обратната връзка от първа ръка.

Един пример: гуми за камиони за захарна тръстика в Бразилия. Те се използват в специфични региони с насаждения от захарна тръстика и R&D Америка разполага с местен инженер, който пътува с представители от продажбите, за да посещава редовно клиентите там и да извършва тестове на продуктите в полеви условия. С помощта на познанията, натрупани по този начин, в Северна Бразилия Continental ще пусне пилотна серия от нов сегмент Robust Hybrid.