Продукти за транспорта

stage_goods_TT

Товарни гуми, сегмент Goods за превоз на стоки

Моля, копирайте!

article_66w_image1

На копирането на работата на другите обикновено не се гледа с добро око. Но не във всички компании е така. Тиери Випф, главен производствен мениджър в Гуми за комерсиални превозни средства на Continental, иска в неговия екип да има сътрудничество, а не конкуренция.

Когато Тиери Випф за първи път представил своята идея на мениджърите в завода, той бил посрещнат с учудване – различните заводи, произвеждащи гуми за комерсиални превозни средства трябва да престанат да се конкурират помежду си и да започнат да се копират взаимно. Неговият план не само бил нов, но и нечуван.

Мениджърите от заводите по целия свят – от Маунт Върнън в САЩ, Петалинг Джая в Малайзия, Модипурам в Индия и Отроковице в съседната Чешка република – се събрали на уъркшоп в Пухов, Словакия, където Continental има завод за гуми за товарни гуми. „Много от мениджърите очакваха нещо съвсем различно.” – казва Випф. Всеки искал да управлява най-добрия завод на Continental за комерсиални превозни средства, придържайки се към принципа на компанията „Страст за победа”. Но даже и това е достатъчно за ръководителя на производството: „Ние вече се съревноваваме с останалите производители на гуми. Конкуренцията не е в нашите заводи Continental.”

„Какво копирахте днес?”

Continental вече е четвъртият най-голям производител на гуми в света, но той иска да бъде трети. „За да постигнем това, ние трябва да предоставим качеството, което изискват нашите клиенти. Това е възможно единствено, когато хората споделят взаимно идеи, и то на всички нива – от идеите за инженерни достижения, до производството и управлението на качеството.” – обяснява Тиери Випф. Къде е предизвикателството? В сравнителния анализ. Сравняването на отделните заводи се разглежда като приемливо. Но дали е приемливо просто да копираме от някой друг? „Абсолютно приемливо е.” – според мнението на Випф. Наред с борбения дух, постоянното желание да се научи нещо ново – включително и от другите – е също неразделна част от „Страстта да победиш”. Нашата цел е ефективност от най-високо ниво. И това зависи най-вече от щателния обмен на опит между нашия глобален екип.” – обяснява Випф. „Не е нужно всеки път да измисляме колелото.”


По време на своите „Разходки и разговори”, както опитният инженер нарича своите редовни обиколки из заводите, той понякога пита служителите конкретно: „Какво копирахте днес?” „Отначало хората бяха наистина стъписани.” – казва Випф. Но сега са свикнали и често са готови с положителен отговор. Дори когато някъде има повредена машина, Випф пита: „Попитахте ли колегите от другите заводи дали това се е случвало при тях?” И много често вече има готово решение.

Борбата с „бункерния манталитет”

„Бункерният манталитет” е отношение, което се наблюдава при някои организации, когато няколко отдела или групи не желаят да споделят информация или знание с други служители в същата компания. Повечето служители в корпорациите се безпокоят да не станат заменими, а в последствие и излишни. Но според Тиери Випф, в Continental няма основание за това: „Ние се нуждаем от всеки наш завод, защото всеки произвежда определени видове гуми и обслужва определени пазари.” Днес модерните компании са като училища, където се набляга на ученето заедно с другите и един от друг. Модерните компании трябва да правят същото между отделите, между държавите, и дори между заводите. Това е от съществена важност, за да се гарантира, че корпорацията запазва преднина пред конкуренцията и постига своите амбициозни цели за растеж.

Но преди да можеш да споделиш това, което е добро, трябва точно да откриеш кое е то и дали си заслужава да бъде копирано. „Съставихме списък от всички области, в които определена компания превъзхожда другите.” – обяснява Випф. Тези „сфери на превъзходство” обхващат от изключителна поддръжка, която по образцов начин спестява енергия, до особено добра стратегия за набиране на нови служители. „Резултатите са впечатляващи.” – съобщава Випф с удоволствие. „Не става дума просто всички да копират един завод. Всеки завод е създал собствени предизвикателства, с които се е справил. По този начин ние можем да научим нещо един от друг.”

С разбиране към чуждите култури

За да бъде възможен този обмен между страните, английският е задължителен в компанията. Дори Випф не говори немски, когато е на работа, въпреки че живее в Хановер, Германия през последните пет години, като преди това е работил във Франция и Румъния. Просто не му се е налагало. ” Уважението към чуждите култури е от особена важност.” - казва Тиери Випф. Французинът, отраснал в Мароко, е свикнал с „културния шок” и е научен от най-ранна възраст как да го управлява – опит, който днес му е изключително полезен. „Като международна компания, ние влизаме на пазари с местни култури, които не можем да променяме, а само да разбираме – казва Випф. – Разнообразието означава да няма едно универсално решение. Вместо това, всяка култура има свои собствени характеристики.”

От особена важност за постигането на целите е добрата съвместна работа на целия екип. „Това е като при футбола – обяснява Випф. – Печелившият отбор не е този с най-голямата звезда в него. Това е отборът, в който всички играчи комбинират своите сили за общия успех.”