Продукти за транспорта

Икономичност на гориво, съчетана с отлично поведение на пътя.

Път на следващото поколение

В стажантската програма на отдела за научноизследователска и развойна дейност на Дивизията за производство на гуми на Continental, новозавършили студенти се обучават в тънкостите на занаята. Но останалото зависи от тях, като се придържат към ценностите на компанията „Доверие” и „Свобода на действие”.

Когато Виг пристигнал в Хановер, той не говорел и дума немски. Роден в Индия, той бил кандидатствал за стажантско място в Continental в САЩ. Във формуляра за кандидатстване се казва, че свободното владеене на английски е достатъчно. Сега Виг, чието пълно име е Вигнешвар Калианасундарам, е един от успешно завършилите стажантската програма Explore R&D, която се организира два пъти годишно от отдела за научноизследователска и развойна дейност на дивизия Гуми. Дванадесет завършили инженери и студенти по природни науки, участват във всеки кръг - от студенти, които току що са завършили бакалавърска степен, до такива със защитени докторати. През първите шест месеца, те се занимават с решаването на технически въпроси, установяват контакти, разширяват своя професионален кръг и придобиват основни познания за гумите. Специалното в случая е, че младите таланти сами организират своята програма още от първия ден.

„Дава се огромна творческа свобода. – казва Виг. –

И по-голямата част от обучението зависи от самите стажанти.”

Вивиен Шулце от HR отдела ръководи стажантската програма като инструктор и говори за ползите от това: „Служителите на Continental в областта на научните изследвания и развойната дейност работят предимно по проекти, от определянето на целите, през достигането на определени етапи, до пълното одобрение.” Новите таланти трябва от самото начало да се запознаят със системата на Continental за управление на проекти и методиката на работа в развойния център. Но това изисква много повече от владеене на технологиите и методите: основното в играта е колективната работа. Този принцип работи само ако има уважение към личността и свободата на всеки да взима собствени решения. Именно затова „Доверие” и „Свобода на действие” са две от основните ценности в Continental.

Независим, но не и сам

Попитана за времето, прекарано като стажант, Карла Куарантели с удоволствие си припомня: „Трябваше да работим по истински проекти и очакваха от нас конкретни резултати, което наистина разпалваше въображението ни. Работехме независимо, но не се чувствахме пренебрегвани или изоставени.” Стажантите сформират проектен екип, който се отчита директно пред ръководителя на Научноизследователска и развойна дейност. Единствените спецификации са обективните срокове и ресурсите. Как стажантите постигат тези цели, това зависи от тях. „Един от екипите обърна много голямо внимание на факторите, свързани с околната среда – от изразходваната хартия до соларните клетки на покрива.” – казва HR представителят Вивиен Шулце.

Да се ръководи и мотивира екип, без дисциплиниращото влияние на висшестоящи служители, не е лесна задача за млади хора, които току що са излезли от университета. Но именно това ще е определящо за тяхното професионално ежедневие след шест месеца, когато те намерят подходяща работа.

Слабост към мултикултурализъм

Ето нещо, което внася в екипната работа повече цвят, но и повече предизвикателства: хора от 56 различни страни работят в отдела за научноизследователска и развойна дейност на дивизията за производство на гуми на Continental. Има много различни култури, събрани на едно място, и е необходима известна тактичност, за да може тези различия да се направляват успешно. „Обичам международната атмосфера тук. – казва италианката Карла Куарантели. – Можем да научим толкова много един от друг, което е наистина вдъхновяващо!” Съотношението на жените в стажантските екипи е около 40%. Всички говорят английски.” Даваме възможност на стажантите да посещават курсове по немски, главно за да улесним тяхната интеграция към социалния живот в Хановер.” – казва Вивиен Шулце.

След шестте месеца в стажантската програма, фокусът се измества към производството и стажантите разработват свои собствени гуми. „Това е най-важната част от програмата.” – казва бившият стажант Николай Зетцер, член на Управителния съвет на Continental. „Придобиваш много практически опит, както и усещане за каучука и детайлни познания за това какво е да бъдеш машинен оператор.” По този начин стажантите получават допълнително една година и половина, за да се запознаят с компанията от различни перспективи. В продължение на три месеца, те работят по проекти в международните заводи на Continental и в продължение на три седмици сътрудничат на колегите от Маркетинг и продажби. По този начин стажантите научават не само как се произвеждат гуми, но и как те достигат до клиентите. Накрая, идеите се превръщат в нови продукти в програмата за научни изследвания и разработки Explore Tires на Continental. Вземете например високотехнологичните гуми за комерсиални превозни средства, разработени да издържат на голямо натоварване. Теоретичните изследвания ще ви помогнат само донякъде – необходими са ви страст към технологиите и развитието, за да превърнете тези продукти в реалност.