Продукти за транспорта

Икономичност на гориво, съчетана с отлично поведение на пътя.

Разработчик на гуми без гуми

Continental е много повече от „просто“ гуми – дори в подразделението за гуми. Заедно с колеги от най-различни области, системните разработчици създават всеобхватни модули за спокойствие на клиентите. Например чрез ContiPressureCheck – иновативната система за следене на налягането в гумите на камиони.

Гумите не са специалността на Йорг Леман. Въпреки това електроинженерът с докторска степен работи в отдела за научноизследователска и развойна дейност на Continental Tires в Хановер-Щокен повече от 15 години. Но по бюрата в отдела на Леман – „Усъвършенствани гуми и системи“ за товарни превозни средства, няма да откриете проби от каучук или шарки на протектори, а малки черни кутии и прозрачни пластмасови части. Общо 40 различни части съставят така наречената ContiPressureCheck – електронна система за наблюдение, която екипът на Леман наскоро разработи.

„Въпросът за интелигентните гуми първоначално възникна при пътническите автомобили“, припомня си Йорг Леман, а очите му проблясват зад безрамковите му очила. „Интелигентни гуми „говорят“ на превозното средство като осигуряват ценни данни за електронните системи за управление, като например ABS и ESP. Ние разгледахме какво можем да направим за камионите.“ Резултатът е сензор, който е монтиран на гумата и автоматично измерва налягането и температурата. Данните се предават чрез радиосигнал към дисплея в кабината на шофьора, който го предупреждава в случай на загуба на налягане. В крайна сметка твърде ниското налягане в гумите е причина номер едно за повреди при камионите – с изключително големи последващи разходи.

Компоненти от целия свят

В рамките на Continental Automotive Group компанията разполага със собствено подразделение за електроника – идеалният партньор за разработване на сензори в гумите. Сензорът се поставя в малък, защитен каучуков контейнер, изработен от колегите в ContiTech в Тимишоара, Румъния. Приемникът – централният контролен модул, който получава сигналите от сензора директно или чрез антена, идва от подразделението за интериори в Гуадалахара, Мексико. „Задаваме параметрите на системата в нашия отдел“, обяснява Йорг Леман. „Това означава, че дефинираме какво трябва да може да прави и впоследствие подаваме отделните части.“ Експертите по всеки компонент вършат останалото. За подобни сложни продукти като ContiPressureCheck експертите се намират по целия свят в рамките на корпорацията.

Що се отнася до механиката, маршрутите са особено къси: освен разработката на системи, Йорг Леман също така ръководи отдела за механика на товарните гуми: „В момента работим по тестова система, която измерва дълбочината на протектора чрез сензор. В този случай търсим съвет от наши колеги.“  


Да виждаш с очите на сензора

„Нашата технология дава възможност за много други изключително интересни приложения“, обяснява Йорг Леман, и отскача със своите маратонки за малко в съседния офис. Връща се с малка прозрачна кутия, в която има печатна платка с плътно разположени елементи – прототип, който ще бъде монтиран за пръв път този следобед на тестови клиент. Софтуерът за контролните модули, който изглежда доста обикновен, но всъщност е изключително интелигентен, е програмиран от развойното студио „TrendAntenna“ на Continental Automotive в Регенсбург, където 40 студенти и изследователи работят по цифрови решения за превозните средства на бъдещето.

„Току-що спечелихме договора за разработка на новата система за следене. В този случай не шофьорът, а по-скоро ръководителят на автопарка ще получава данните в своя офис“, обяснява ентусиазирано Леман. В миналото клиентът изискваше поне четири часа, за бъде отчетено ръчно налягането на всички гуми на 50 полуремаркета. В бъдеще това ще отнема само две минути – на компютър.

„От 2014 г. системите за следене на налягането в гумите се изискват по закон за нови пътнически автомобили в Европейския съюз“, обяснява Леман. „Това все още не се отнася за камионите.“ В това отношение е необходимо прозорливото мислене на превозвачите и перфектната екипна работа в света на Continental.