Продукти за транспорта

Икономичност на гориво, съчетана с отлично поведение на пътя.

Кариера на експерт

Не всеки иска да бъде мениджър. В Continental експертите също могат да направят кариера по собствена мярка. Тяхната задача в отдела за научноизследователска и развойна дейност на подразделението за гуми – да използват най-новите научни открития за създаване на продаваеми продукти.

Някои хора просто са добри в това, което правят. Толкова добри, че никой не може да се сравни с тях в конкретната област и нито едно решение не може да бъде взето, преди те да дадат своето мнение. Да „възнаградиш“ такива служители с повишение до шефско кресло определено не би било справедливо признание за техните силни страни. С работните места за експерти Continental създава висока степен на специализация и гарантира условията, при които тези хора могат напълно да развият и реализират своите умения и потенциал. 

В Continental експертната длъжност беше въведена в екипа за разработване на гуми преди десетилетие. До известна степен, тя поставя експертите на едно ниво с ръководителите на отдели, що се отнася до възнаграждение и признание. Пътят към кариерно развитие е отворен за доказани специалисти, които не само имат задълбочени познания, но могат и да превърнат тези познания в продаваеми продукти.

Image

Необходимост от креативно мислене

Карла Рекер е експерт от самото начало и отговаря за химията на материалите в подразделението за гуми. От 2007 г. Рекер, която има докторска степен по химия, работи върху производството на естествен каучук от кореновите сокове на глухарчето. Целта е да се замени използваният в производството естествен каучук, получен от латекса на тропическите каучукови дървета, като се ограничи влиянието върху околната среда и се намалят логистичните разходи. Заедно с изследователите от института Фраунхофер и други партньори на проекта, Рекер култивира глухарчета, извършва тестове на първите гуми от глухарчета и в скоро време ще изгради пилотна система за производство в търговски мащаб. „Креативното мислене тук определено е добре дошло, стига да е практично“, казва тя през смях.

Рюдигер Менц също е известен в Continental с добрите си идеи. През последните пет години Менц, който е доктор по машинно инженерство, разработва методи за тестване на издръжливост на гуми. Днес той е експерт в своята област и може да симулира конкретни прекомерни натоварвания на гумите с помощта на все по-сложни тестови процедури. „Забавлявам се изключително много, като създавам теоретични модели“, споделя Рюдигер Менц. Конкретното предизвикателство е, че гумите трябва да издържат теста на реално движение по пътищата. Вместо да работят в кула от слонова кост, експертите се стремят да постигнат резултати, които са приложими за компанията.

Повече „служители“, отколкото имат някои шефове

Разбира се, съществува известно напрежение, признава експертът Менц: „Винаги трябва да измислям нови идеи и да бъда непрекъснато креативен.“ И когато колеги дойдат при него с определен проблем, той трябва да слуша: „Много често са необходими мениджърски умения, тъй като има много хора, които полагат основата на моята работа.“

По принцип, Карла Рекер и Рюдигер Менц имат повече „служители“, отколкото имат някои шефове – по техните проекти работят колеги от всички отдели. Но тъй като не са мениджъри, те трябва да мотивират своите екипи по други начини. „Трябва да бъда по-търпелива и да използвам цялата си способност да убеждавам“, казва Карла Рекер. Те се нуждаят и от здравословно ниво на самочувствие, тъй като резултатите от тяхната работа в последствие често биват продавани от други служители. „Чувствам се ценена от колегите и мениджърите и много се радвам, че не ми се налага да се занимавам с въпроси относно човешки ресурси и бюджети. Никоя друга работа не би ми подхождала по-добре“, обяснява Рекер.

В момента има 19 експерти, които работят в областта на научноизследователската и развойната дейност в Хановер-Щокен. Тяхната важна длъжност им осигурява и добра позиция в компанията. В организационно отношение, те са на едно ниво с мениджърите на отдели, и също като тях се отчитат пред главния ръководител на отдел, като могат да говорят на равни начала с мениджърите.

Да бъдеш експерт в Continental е модел за успешна кариера – такива експерти има в цялата корпорация. В подразделението за гуми те работят не само в отдела за научноизследователска и развойна дейност, но и в производството, инженеринга и информационните технологии.