Продукти за транспорта

Икономичност на гориво, съчетана с отлично поведение на пътя.

Не и без моята котка или моя приятел

Силке Бронолд се мести от Хановер в Куенка, Еквадор, където ще ръководи отдела за управление на качеството в завода за гуми на Continental. Взема със себе си здравословна доза самоувереност, както и още много други неща.

„Обърни се малко, моля – и се усмихни!“ Силке се завърта и се усмивката ѝ грейва по-силно от осветлението на снимачната площадка. Снимките са готови за нула време, а фотографът е изключително доволен. „Ех, това беше забавно“, споделя 31-годишната служителка с усмивка, докато се намества в бялото кресло за интервюто ни. Стресът, на който е подложена в момента, не ѝ личи – със спокойно изражение и небрежна плитка на косата, тя изглежда все едно току-що се е върнала от ваканция. Но всъщност е точно обратното – Силке тепърва ще се захваща за работа. След няколко седмици тя ще поеме юздите като ръководител на отдела за контрол на качеството в завода за гуми на Continental в Куенка, Еквадор. Това означава, че ще пресече Атлантическия океан на път за Южна Америка, заедно със своя приятел, котка, колело и различни кухненски прибори.

„В момента има много неща за организиране“, превъзбудено обяснява Силке. Трябва да даде предизвестие за апартамента си в Хановер, членската си карта във фитнеса и много други; трябва да резервира контейнер за покъщнината си. След това идва ред и на нейната котка Зоуи, която ще пътува с нея, но все още няма билет. Освен това Силке ще продължи да работи до края на месец май на старата си работа като продуктов индустриален инженер в сектор „Гуми за товарни превозни средства“ на Continental – в точката на взаимодействие между разработките и производството. „Уверяваме се, че новите гуми могат да влязат в производство без проблеми“, обяснява 31-годишната служителка, която е започнала работа като разработчик на гуми преди 6 години след преминат стаж. Сега тя обучава своя наследник, а в същото време се подготвя за новата си длъжност в Еквадор.

Ускорен курс по качество

„Скоро бях в Аахен на едноседмично обучение“, обяснява Силке. Там придружава и следи работата на ръководителя по качеството – „минах ускорен курс“, споделя тя с усмивка. До този момент е имала само непряк контакт с осигуряване на качеството – например, ако спецификацията за новата смес за протектора е трябвало да бъде модифицирана. Но шефовете ѝ са уверени, че е подходяща за позицията в Куенка: „След като напуснах стажантската програма и бях в центъра за оценяване, ме сложиха в списък от хора с лидерски потенциал.“ Освен това Силке познава завода в Куенка, тъй като вече е надзиравала неговата технология за производство на продукти. Работниците в завода я познават. „Казах на мениджъра на завода, че мога да си представя да се преместя – ако и моят приятел дойде с мен.“ Нейният приятел – южноафриканец с британски паспорт, също работи за Continental. С желание всичко се постига: нейния приятел получава предложение за подходяща работа в завода в Куенка.

Но Силке все още е имала някои притеснения: „Никога не съм била отговорна за управлението на хора, а сега изведнъж щях да ръководя 20 мъже, които говорят предимно испански?“ Но нейния шеф и новият мениджър на завода я насърчават – и Силке добива нужната самоувереност. Вълнението от приключението да отиде в Еквадор също помогнало. Тя очаква с нетърпение да се присъедини към новите си колеги: „Служителите в завода в Куенка са ентусиазирани относно своята работа и много непредубедени.“ Като дете Силке е придружавала баща си по време на неговите пътувания като шофьор на тир и харесва най-много южняшкия климат: „Обичам различната култура и винаги съм искал да говоря по-добре испански.“

От Бавария към широкия свят

Дори когато Силке отива в Регенсбург да учи машинно инженерство, хората в родното ѝ село в Бавария са доста изумени. Тя финансира обучението си като работи за Siemens VDO, сега част от Continental. Когато след това отива в Хановер като стажант, нейните приятели ѝ дават стара товарна гума като подарък за сбогуване: „Срязах се на нея, защото не знаех, че вътре има метални телове“, смее се тя. Но престоят ѝ в завод за гуми в Южна Африка е моментът, когато тя наистина разбира, че гумите са по неин вкус: „Видях колко сложна е конструкцията на гумите – и колко вълнуващо е да вземеш всичко това предвид, когато ги разработваш.“