Продукти за транспорта

Икономичност на гориво, съчетана с отлично поведение на пътя.

От припичане на плажа към анализиране на данни

Големите данни не могат да стреснат Естер Белен Бандиера. В Continental младата аржентинка анализира големи количества данни – и ги консолидира, за да създава иновативен модел за прогнозиране. 

Ръцете на Естер Белен Бандиера се движат пъргаво, докато тя покрива лист хартия с облаци, кутии и стрелки, на фона на тихото дрънчене на сребърната ѝ гривна. Нейната сфера е свят на числа – или по-скоро това, което те ни казват. Но понякога това не може да бъде изразено лесно с думи – особено когато се разговаря с хора, които не са добре запознати със статистиката и алгоритмите. Като повечето от нас. Белен се смее почти виновно и отмества назад дълъг кичур тъмна руса коса. Не прилича на типичен компютърен маниак. Белен е свикнала да обяснява. „Дори колегите ми в тук в управление на качеството често не знаят какво точно правя.“ 

„PLATFORM Project“ е от голямо стратегическо значение за корпорацията. Глобалното производство на Continental е придружено от огромни количества данни, които систематично се записват в заводите и се прехвърлят в централата. Управлението на качеството получава важна информация от тези данни: как производството на гуми може да бъде допълнително подобрено? Как можем да намалим разходите и да опростим процесите още повече? „До момента този процес отнемаше много време поради множеството от различни източници на данни,“ обяснява Белен. „Ако например искате да проверите температурата по време на конкретна стъпка от производството, трябва да направите справка в една система. Ако искате да знаете коя машина е била използвана, трябва да погледнете друга.“ После това включва анализирането на безброй – и често ръчно създадени – списъци в Excel. Но в бъдеще това ще се промени. „PLATFORM Project“ консолидира всички данни в една-единствена ИТ платформа. Това прави лесно да разберем какво е текущото положение с едно щракване на мишката – и позволява по-бърза реакция в случай на отклонения. 

Презентация на PowerPoint в Китай

Заводите се свързват към системата един по един. Планът е всички 18 завода за гуми на Continental да имат достъп до системата и да изпращат данните си към централата чрез стандартизиран процес до 2017 г. След това Естер Белен Бандиера и нейните колеги ще могат да приложат сложни математическо-статистически модели към безбройните зависимости и оказващи влияние фактори, за да правят прогнози за дори още по-ефективно производство на гуми. 

Например, миналата година системата беше внедрена в завода на Continental в Хъфей в Китай. Изпълнена с ентусиазъм, Белен изнесе презентация пред служители и ръководството на завода и отговори на множество въпроси. Когато става дума за познания в „нейната“ област, 26-годишната аржентинка е без конкуренция. Белен осъзнава, че математиката ѝ е забавна в ученическите си години. Израснала в аржентинския морски курорт Плата дел Мар, тя решава да учи индустриално инженерство.

Белен идва в Германия през 2013 г. чрез стипендия от Немската служба за академичен обмен (DAAD) – и все още живее тук и до днес. „Разбрах за Continental на едно кариерно изложение и кандидатствах за стаж в отдела за управление на качеството в подразделението за гуми“, обяснява Белен. Година по-късно тя е наета в същото подразделение като анализатор на данни, разработва концепцията за анализиране на данни като част от „PLATFORM Project“ – и вече го внедрява завод по завод. Кафявите очи на Естер Белен Бандиера проблясват: „Правя хранилището за данни по-интелигентно!“