Продукти за транспорта

Икономичност на гориво, съчетана с отлично поведение на пътя.

Покажи на какво си способен: дай на каучука всичко от себе си

Повече от 15 различни видове каучукови смеси влизат в състава на една товарна гума. Коя от тях е най-добра за съответния компонент е предмет на прецизни тестове от Continental, като се използват всички методи, за които можете да се сетите, много опит и най-вече много усилия.

Непрестанно тракане изпълва всяко ъгълче на сутерена. Сякаш стотици шевни машини работят в безконечен цикъл. Безброй бутала, обвити с черни ленти, се движат напред-назад в стъклени контейнери със скоростта на светлината. Тук каучукови проби се подлагат на щателно тестване. Те биват огъвани стотици пъти в минута – два милиона пъти в седмица. Служителите на Continental по тестване на материали наблюдават как се образуват пукнатините – знак за умора на материала. „Една тестова проба държи рекорда за лентата на протектора“, споделя с усмивка Роналд Вилд. Лентата на протектора е преминала през над 90 милиона завъртания и изпитването е продължило почти две години. На пътя гумата би трябвало да се търкаля цяла вечност, без да може да покаже сравним резултат. Само в лаборатория за изпитвания могат да бъдат постигнати напълно еднакви условия.

article_66w_image1

Роналд Вилд работи в продължение на седем години в отдела на тестване на физическите свойства на материалите, което се провежда в отдела за научноизследователска и развойна дейност на Continental в Хановер-Щокен. 45-годишният служител с гордост изтъква огромния „автомобилен парк“, който той и неговите 40 колеги използват за изпитванията на десетки хиляди проби от материали и анализи всяка година. Безброй преси, машини за щамповане, както и влекачи, са събрани в няколко помещения. Една пробожда с игла кръгло парче гума за измерване на твърдостта, докато друга разтяга гумен пръстен, измервайки разтегливостта. Трета измерва гъвкавостта при отскачане – изключително важна за съпротивлението при търкаляне, което е решаващ фактор, когато става дума за разхода на гориво при товарните гуми. Освен това, тук има високотехнологични апарати, като „самолетоносача“, както с уважение го наричат служителите. Той провежда едновременно сто различни напълно автоматизирани теста за гъвкавост при отскачане и твърдост. После идва ред на „Фераритата“ – осем системи за изпитване, всяка струваща четвърт милион евро, които деформират гумата по всякакви възможни начини, използвайки своите роботизирани ръце. И накрая, „Ламборгинито“ – масивна високоскоростна инсталация за тестване на линейно износване, която симулира сцепление на различни настилки при високи скорости. Continental прави свой собствен сняг и лед в нискотемпературната камера.

New content item

„Каучукът има памет“

Измерени с прецизност, която се свежда до части от милиметъра и секундата, всички данни се сравняват от компютър и се изпращат към разработчиците на материали. Те създават рецептурите за каучуковите смеси в Continental. „Между 15 и 20 теста са необходими за всяка смес, в зависимост от това за кой компонент е предназначен материалът“, казва Фред Валднер. Той има докторат по химия и работи в отдела за научноизследователска и развойна дейност на Continental от 12 години, като оглавява изпитването на физическите свойства на материалите от 2009 г. Нима само като вземете износените гуми край пътя, виждате как можете да направите материала по-добър? „Това е 21-ви век“, подсмихва се той и очите му проблясват зад характерните очила.
Днес целта е да се намери перфектната каучукова смес, преди дори да се е превърнала в гума. Изпитванията стават все по-прецизни и всеобхватни. „През последните години броят на динамичните тестове с високочестотни деформации се е увеличил осем пъти, а броят на тестовете на якост на скъсване – с пет пъти“, казва Фред Валднер. За да се ускори допълнително разработката, изпитването на материалите изисква много машини и ефективни процеси.

Екипът на Фред Валднер обработва годишно около 12 000 рецептури, като приблизително 25 от тях се превръщат в гуми. Смесите биват прецизирани непрекъснато, като преминават през множество цикли на подобрения. „Каучукът има памет“, обяснява той. „За разлика от стоманата, гумата винаги е различна, в зависимост от това какво е било правено с нея.“
Един тестов материал трябва да бъде толкова чист, сякаш току-що е слязъл от производствената линия.
Ето защо екипът, провеждащ тестовете, сам произвежда тестовите материали в лаборатория.

New content item (1)

В „пекарната“ за каучук

Със своите маратонки Фред Валднер се насочва с пъргава походка към „пекарната“. Тук е горещо, но вместо да мирише на бисквити – мирише на каучук, а служителите, вместо готварски шапки, носят черни поло тениски Continental. Един от тях е Алберто Сабор – с 22-те си години в компанията, той е истинска легенда в Continental. 40-годишният служител внимателно претегля съставките – естествен каучук, пълнител, пластификатор, сяра, масло – точно в съответствие с рецептурата. Прецизността е ключова. Изсипва всичко в смесителя в точно определена последователност, след което задава на компютъра правилната температура и време за смесване. Получава се пластична смес, която Алберто разточва на плоча. С уверени движения той я нарязва на кръгове и правоъгълници, които след това се вулканизират в пресата – „фурната“.
Десет минути по-късно той слага чифт сини защитни ръкавици и със сияеща усмивка изважда една метална тава: гумените бисквити са готови! Служителите от лабораторията за инспекции са готови да ги пробват.