Продукти за транспорта

Икономичност на гориво, съчетана с отлично поведение на пътя.

Continental печели наградата GreenTec 2014 за каучука от глухарчета

Водещият производител и доставчик за автомобилната индустрия Continental, съвместно с Института за молекулярна биология и приложна екология „Фраунхофер” (IME към университета в Мюнстер) бяха удостоени с наградата GreenTec 2014 за тяхното сътрудничество по проекта „RUBIN – Индустриално приложение на естествения каучук от глухарчета.” 60-членното жури, съставено от експерти от индустрията, академичните общности, търговските асоциации и медии, считат този проект за изключителен пример за ангажираност към околната среда и авангардна екологична технология в категорията "Автомобилизъм". Церемонията по награждаването се състоя на 4 май в Мюнхен по време на откриването водещото световно изложение за екологични технологии IFAT. Наградите GreenTec, които се присъждат в 14 различни категории, са най-големите отличия в областта на бизнеса и екологията и са представени за първи път през 2008 г.

„За нас е удоволствие, че получаваме тази награда за нашия проект за каучук от глухарчета. Continental насърчава развитието на една много обещаваща технология, чийто цялостен потенциал ще се разгърне през следващите няколко години. Във връзка с нарастващата мобилност на растящите пазари, като тези в Азия например, за в бъдеще ние очакваме сериозно нарастване на търсенето на естествен каучук. Ние сме убедени, че използването на каучук от корените на глухарчета, ще направи нашето производство на гуми значително по-ефективно и устойчиво.” – каза Николай Зетцер, член на Управителния съвет и ръководител на дивизия „Производство на гуми” на Continental.

teaser_66w_image2

В проекта RUBIN ние работим върху за намиране на екологично, икономически и социално обосновано решение за да се отговори на нарастващото търсене.” – добави д-р Андреас Топ, заместник директор Разработка на материали и процеси, както и Индустриализация за гуми в Continental. Понастоящем, Continental и IME работят върху индустриално приложение на „Руското глухарче”, което се счита за изключително богато на каучук, и което не се нуждае от тропически климат, за разлика от обикновените каучукови дървета. Това непретенциозно растение може да се отглежда в редица температурни региони, върху площи, известни като „маргинални земи”, които не са били използвани за земеделски цели. Според Андреас Топ: „Каучукът от глухарчета ще съкрати транспортните маршрути до нашите производствени локации и ще да де възможност за задоволяване на нарастващото световно търсене на каучук, без допълнително да бъдат жертвани ценни площи тропически гори. Тези два фактора ще имат устойчив положителен ефект върху световния въглероден отпечатък и биоразнообразието.”

Image

Д-р Карла Рекер, мениджър проект и отговорник за химия на материалите в дивизията за производство на гуми на Continental подчерта: „Освен че успя да убеди журито на наградите GreenTec, положителното влияние върху околната среда също така ни мотивира и окуражава в нашата работа върху това дългосрочно и пълно с предизвикателства начинание.” Д-р Рекер получи отличието заедно с професор Дирк Прюфер от „Фраунхофер” IME в Мюнхен пред 1000 гости от областта на бизнеса, културата и спорта.