Продукти за транспорта

Икономичност на гориво, съчетана с отлично поведение на пътя.

Награда „Йозеф фон Фраунхофер” за 2015 г, присъдена за каучука от глухарче

Joseph von Fraunhofer Prize 2015 awarded for Dandelion Rubber

През юни 2015 г. водещите учени, работещи по проекта, наречен RUBIN – Индустриално приложение на естествения каучук от глухарчета, са удостоени с престижната награда Йозеф фон Фраунхофер за техните изследвания върху „Руското глухарче” и разработването на прототипи на гума за лек автомобил с материали от каучук от глухарче. В рамките на този проект, успешно си сътрудничат Институтът за молекулярна биология и приложна екология „Фраунхофер” (IME, филиал Мюнстер),

Институтът по растителна биология и биотехнологии към университета в Мюнстер и Дивизията „Гуми” на Continental в Хановер.

Наградата е връчена във Висбаден, Германия, на проф. Дирк Прюфер и д-р Кристиан Шулце Гроновер (IME и Институт по растителна биология и биотехнологии) и д-р Карла Рекер (Continental). „За нас е чест да получим тази престижна награда за нашия съвместен проект. – казва д-р Карла Рекер. – Този проект ще направи производството много по-екологично, без да се налага да правим компромис с нашите висококачествени стандарти, или да изоставаме в ефективността.”

Институтът „Фраунхофер” присъжда годишни награди за изключителни постижения в науката от 1978 г. Наградите „Йозеф фон Фраунхофер” се дават на изследователи за решаване на проблеми от приложен характер. Тя е учредена в памет на Йозеф фон Фраунхофер (1787-1824), оптик и физик, който използва резултатите от прецизната научна работа за създаването на иновативни продукти.