Продукти за транспорта

New content item

Икономичност, съчетана с отлично поведение на пътя.

„Машината-ураган”: чудовище и технически шедьовър

Колкото повече се приближавате до машината, толкова по-добре разбирате нейното име. Когато машината-ураган работи, в производственото хале на завода на Continental в Словакия, където тя е инсталирана, всичко се променя и въздухът сякаш вибрира. Машината-ураган от Пухов е едновременно чудовище и технически шедьовър. Тя е монтирана върху дълбок бетонов фундамент и се извисява на височина, достигаща 15 м, като почти докосва тавана на производственото помещение. Когато започне да работи, нейните вибрации се усещат по цялото тяло. Те идват от пълната сила, която бушува в огромния барабан – самото сърце на машината.

Image

Хората, които не знаят за тази машина може да си помислят, че има нещо нередно. За Мартин Теузнер обаче, шумът от машината е музика за ушите. Докторът по химия е проектирал и разработил за Continental „ураганния” процес за рециклиране и за него няма нищо по-сладко от това да вижда и чува, че той работи. Още през 1996 г. Теузнер вече си е давал сметка за това какво огромно количество невулканизирани стоманени нишки може да бъде рециклирано. По това време той е бил мениджър опазване на околната среда в Гуми за комерсиални превозни средства на Continental. Той не е могъл да разбере скъпоструващото депониране на няколко хиляди тона отпадъци годишно от фабриките на Continental, на сметища, които са бреме за околната среда. 

Този отпадък не може да бъде избегнат при производството на гуми. Може да се избегне обаче, липсата на възможности за неговото рециклиране. В крайна сметка, материалът, който се използва, е невулканизиран. Товарните гуми съдържат стоманени нишки, вградени в каучуковата смес, и когато тази смес все още не е вулканизирана, отпадъкът идва под формата на две сходни по вид ценни суровини. Те трябва да бъдат използвани, запазвайки суровините и спестявайки таксите за депониране, което е екологично, полезно, а също и икономично.

Преди Теузнер, никой не е успял да постигне успешно отделяне на каучуковата смес от стоманените нишки на индустриално ниво, за да може те в последствие да бъдат рециклирани, или да бъдат върнати обратно в производствения цикъл. Това не е лесна задача. Въпреки че съществуват автоморги или машини за депониране на отпадъци, където пералните например, биват унищожавани, като чрез метални дискове се демонтират железните части, при гумата сместа е пластична, като глина за моделиране, което прави въпроса по-сложен за решаване.

teaser_66w_image2

Независимо от това, Теузнер имал идея за това как да отдели стоманата от лъскавия черен материал. Той имал познати от Баден-Вюртемберг, Германия, специализирани в конструирането на центрове за рециклиране, които разработили специална машина. Снабдена с изключително мощен двигател, тя има две дебели стоманени вериги, които се въртят с голяма скорост. С няколко стотин оборота в минута, тези вериги трябва да стрият отпадъка от нишките, който с помощта на транспортна лента се стоварва върху голям барабан. Подложена на действието на тази постоянна сила, сместа може да се отдели от стоманените нишки под формата на гранули. Теузнер трябва да е бил доволен от успеха на първия си опит: „Гранулираната смес беше точно това, което искахме да постигнем, – казва дългогодишният служител на Continental. – И стоманените нишки бяха чисти като сълза. Това беше ефектът, който толкова се надявах да постигнем!”

Все още е било необходимо много време, преди „машината-ураган” да бъде пусната в експлоатация. Най-накрая всичко било готово през пролетта на 2012 г. Междувременно, европейските заводи на Continental доставяли техните отпадъци от невулканизирани стоманени нишки в завода в Словакия.

Проектът на машината обаче, трябвало тепърва допълнително да се усъвършенства. Била нужна сложна система от клапи и валове, за да може гранулите и стоманата да излизат от барабана на различни места. По време на цикъла на въртене, в барабана се впръсква талк на прах, за да се предотврати слепване на каучуковите гранули. Те трябва да преодолеят още няколко препятствия, преди да могат да бъдат миксирани отново в нова смес за гуми. Отделеният метал, от своя страна, се навива на огромни кълба в бетонно корито – ценен отпадък, готов за продажба и доставка за стоманодобивната индустрия.

Каучукови листове, готови да бъдат използвани отново в производството на гуми.

teaser_66w_image3

Сега покритите с талк сиви гранули се отправят на пътешествие през производствените халета на завода в Пухов. Най-напред магнитен барабан отделя остатъците от по-дебели стоманени нишки. Но тъй като накрая не бива да останат залепени и най-малки метални частици, каучуковата смес се разбива на гранули във високо градиентен сепаратор - един мегамагнит, който отстранява всички метални остатъци. Но това не е всичко. Преди гранулите да бъдат придвижени обрано в нормалния цикъл на производство на смеси, Теузнер ги дава за инспекция през рентгенов апарат. В случай, че все още има останали малки парченца метал, замърсените гранули се отделят и се връщат в магнитната система за повторна обработка.

Накрая, това което един ден ще бъде каучукова смес за товарна гума, преминава през лъскави хромирани валяци, на които се обработва отново и отново в големи количества. По-голямата част от този материал идва от производството – „Отпадък от производството на товарни гуми.” – обяснява Теузнер. Сега черната пластична маса се разточва, разрязва, и отново разточва. След това преминава през още няколко етапа на обработка, преди готовите листове, вече с нужното качество за производството на гуми, да бъдат складирани на палета.

teaser_66w_image4

Сивият цвят на талка е изчезнал от гранулите, излезли от „машината-ураган”. Материалът, или по-точно суровината, преработена от центъра за рециклиране на Мартин Таузнер, сега е напълно реинтегрирана в производствения цикъл и готова за нов живот с нови гуми!