Продукти за транспорта

Икономичност на гориво, съчетана с отлично поведение на пътя.

Continental представя първите тестови гуми, изработени от каучук от глухарче Taraxagum™

Международният производител на гуми и доставчик за автомобилната индустрия Continental достигна важен етап в своя изследователски проект за индустриално приложение на каучука от глухарче при производството на гуми. По време на Международното автомобилно изложение (IAA) за комерсиални превозни средства в Хановер, Continental представи първите тестови гуми, изработени от иновативния материал, наречен от компанията Taraxagum™, което е образувано от ботаническото название на глухарчето (taraxacum). Естественият каучук в протекторите на тестовите гуми беше заменен изцяло с Taraxagum. С тази своя стъпка, Continental достига още по-близо до своята цел да направи производството на гуми по-устойчиво и по-малко зависимо от традиционните суровини.

Image


teaser_66w_image2

„След няколко години развойна дейност съвместно с института Фраунхофер, ние с вълнение очакваме пускането на пътя на първите гуми от глухарчета. За да използваме по най-добрия начин реколтата от културата, получена до момента, ние решихме да конструираме зимни гуми за леки автомобили, тъй като те съдържат голямо количество естествен каучук.” – обяснява Николай Зетцер, член на Управителния съвет на Continental, който отговаря за дивизията за производство на гуми. Continental възнамерява да индустриализира каучука от глухарче и да го въведе в серийното производство в рамките на следващите 5 до 10 години. Гумите ще бъдат подложени на щателни тестове на изпитателните полигони на Contdrom, близо до Хановер, както и в Арвидсяур, Швеция. Зерцер подчертава: „Това е от огромно значение, тъй като ние няма да правим никакъв компромис, когато става дума за ефективност.”

teaser_66w_image3

„Процесът на разработване на Taraxagum засега върви много обещаващо и ние продължаваме с индустриализацията заедно с нашите партньори. Твърдо сме уверени, че резултатите от сегашните ни проучвания ще се потвърдят при тестовете на гумите и ще покрият целите за ефективност.” – добавя д-р Андреас Топ, ръководител Разработка на материали и процеси, както и Индустриализация за гуми в Continental. Благодарение на обширните изследвания в сътрудничество с Института за молекулярна биология и приложна екология (IME) „Фраунхофер”, Института „Юлиус Кун” и селекционерите на растения Aeskulap GmbH, беше отгледана много богата реколта и беше култивирано изключително здраво растение от вида „Руско глухарче”.

Дългосрочната цел на проекта е да се намери екологично, икономически, както и социално обосновано решение в отговор на нарастващото търсене на естествен каучук. „Руското глухарче” може да бъде отглеждано върху необработваеми площи в температурни региони из цяла Европа, каквито се намират в близост до заводите за гуми на Continental. Това съкращава транспортните маршрути и намалява влиянието върху околната среда. През май 2014 г, проектът за каучук от глухарчета получи престижната награда за околна среда и икономика GreenTec в категорията „Автомобилизъм”.

teaser_66w_image4