Продукти за транспорта

Икономичност на гориво, съчетана с отлично поведение на пътя.

Госпожа „Глухарче”

Търсенията на Continental в областта на иновативните материали се разпростират чак до скромното глухарче, растение, което може да се използва за производство на каучук за гуми, които са особено щадящи околната среда. Изследователят на материали Карла Рекер иска да допринесе за това глухарчето да се превърне в революционен материал.

Image

Самите гуми са черни и обли, точно както всяка друга „нормална” гума. Единствено фино щампованите глухарчета върху странѝците загатват за произхода на материалите, както разбира се и жълто-зелената емблема с името на бранда Taraxagum, образувано от ботаническото име на растението.

В технологичния център на Continental в Щокен, Хановер, Карла Рекер гледа с гордост гумата, изобразена на екрана в конферентната зала, гума, която е произведена само преди две седмици във фабриката в Аахен. Карла, която има докторат по химия и отговаря за химията на материалите в Continental, е присъствала лично при изваждането на гумата от матрицата: „До последния ден не бяхме съвсем сигурни, дали ще се получи.” Нищо чудно, че Карла не е могла да спи през тази нощ. За изготвянето на прототипа, нейните колеги прекарали седмици, извличайки каучук от корените на глухарчета. И в продължение на месеци те експериментирали в лабораторията, за да разберат как да използват новия материал, който да замени естествения каучук, добиван от каучукови дървета, използван при всяка гума, наред със синтетичния каучук. Отгоре на всичко, изникнало огромно количество административна работа, тъй като Карла работила в сътрудничество с института по молекулярна биология и приложна екология „Фрауховер” към университа в Мюнстер от 2007 г.

Целият тежък труд бил възнаграден и сега първите гуми от глухарчета „хванаха пътя”, дори ако въпросният „път” на този етап е само собствения полигон за изпитване на Continental. Производството на новата гума може да започне най-рано през 2020 г. Карла Рекер не може да скрие ентусиазма си и очите й засияват, докато тя обяснява всяка подробност. Най-напред, малко подробности за глухарчетата: посредством култивация, видът глухарче, който е използван от Continental, познат като „Руско глухарче”, беше модифициран от изследователите във Фраунхофер, така че да носи повече сок и да може да се отглежда като полска култура. Визията е да се получат корени от глухарчета с дължината на захарно цвекло. Това трябва бъде постигнато от земеделските производители в Бавария и Саксония, които ще отглеждат глухарчета на експериментални полета. „Ще трябва да чакаме сезон след сезон и да се надяваме, че между тях няма да се случат наводнения или други бедствия.” – казва усмихвайки се 49-годишната служителка, чиито джинси и маратонки я правят да изглежда по-млада за възрастта си. Успоредно с работата си в Continental, Карла е следвала екологични технологии, специалност, която й е от голяма полза сега, когато тя ненадейно се изправя лице в лице с биологията и земеделието.

„Material expert inside”

Екипът на Карла наскоро получи официално признание за своята работа в Мюнхен, Германия, където проектът с глухарчетата получи наградата GreenTec, най-престижното екологично и бизнес отличие. „Това определено е връхна точка в кариерата.” – с радостна усмивка казва Карла. – Иначе успехът в моята работа по-скоро остава скрит, дори когато е част от толкова много продукти.” Тя шеговито добавя, че понякога нейната работа е като стикер с надпис „Material expert inside”.

В действителност, добиването на каучук от глухарчета не е нищо ново: първият патент за този процес е издаден през 1905 г. Колегите на Карла Рекер също са открили две папки с материали за глухарчетата в архивите на Continental. „Но проучванията са били спрени, тъй като не са били икономически обосновани.” – обяснява тя. Днес нещата стоят по малко по-различен начин. „Ние направихме икономическа обосновка и според последните данни решението е осъществимо.” Освен това, глухарчето е непретенциозно растение, което може да се отглежда в северноевропейски климат и върху бедна почва. Това ще спести дългите пътешествия от тропическите каучукови плантации, а и няма конкуренция с отглеждането на местни храни. Сред допълнителните предимства за околната среда е и фактът, че каучукът от глухарчета би могъл да задоволи растящото световно търсене на каучук, без да се налага да се жертват повече тропически гори за засаждането на каучукови дървета. Това ще намали въглеродния отпечатък и ще увеличи биоразнообразието, два фактора, които са били убедителни и за журито на GreenTec.

Цветна мощност с големи мащаби

Потенциално, товарните гуми са масов пазар за нов материал: те тежат около 70-80 кг, от които 30 до 40% е естествен каучук, много по-голяма цифра от тази при леките гуми. Въпреки това, Карла Рекер не вярва, че един ден всичкият каучук за гумите на Continental ще се добива от глухарчета. По икономически причини и от съображения за безопасност, гумата трябва да бъде направена от комбинация от различни суровини, но с максимално устойчиво развитие. „И глухарчетата със сигурност ще помогнат в тази посока.”

В момента се изгражда пилотна система за производство на каучук от глухарчета в големи количества. „Все още е твърде рано.” – обяснява Карла. Ще е необходима значителна издръжливост и твърда подкрепа от страна на компанията. В крайна сметка, такива дългосрочни проекти са изключително необичайни за индустрията. Като мениджър на проекта, Карла е доволна, че „всички стоят зад нас”. Без съмнение, нейният интерес към глухарчетата и огромната енергия, която излъчва, са били ключови за тяхното убеждаване.