Продукти за транспорта

stage_goods_TT

Товарни гуми, сегмент Goods за превоз на стоки

Четири години усърдна работа и каучук

Разработчиците непрекъснато се опитват да бъдат в крак с изискванията на клиентите и законовите регламенти, без да споменаваме битката със законите на физиката и химията. Но ако те може и да не са в състояние да постигнат невъзможното, то новите продукти от семейството на хибридните гуми на Continental се доближават до този стремеж.

article_66w_image1

Андреас Хартвиг поглажда с ръка парче черна гума, която лежи на неговото бюро, профил от новата Conti Hybrid HD3. „Обърнете внимание на протектора, той наистина е тънък.” – казва стройният мъж с риза с къс ръкав. – „това помага да се намали съпротивлението при търкаляне.” Хартвиг взима червена отвертка от своята поставката за химикалки и я използва да разтвори тесен ламел от протектора. „Тези формовани ъгли подобряват ефективността при завиване.” Силиана Лиец, която споделя един офис с Хартвиг, посочва друг канал: „и тънката зигзагообразна шарка тук увеличава сцеплението, дори когато вали сняг.” – обяснява тя.

Очевидно двамата продуктови разработчици на гуми Continental за комерсиални превозни средства изпитват гордост от своето ново „бебе”. И имат пълното основание за това, тъй като семейството Conti Hybrid за камиони комбинира най-доброто от два свята. Гумите са идеални не само за шофиране на далечни разстояния с продължително движение в права посока, но също така и за превозни средства за дистрибуция на стоки, където непрекъснатите маневри означават подлагане на гумите на постоянно напрежение. На магистралата те могат да помогнат за пестене на гориво; в градски райони те не се износват толкова колкото „конвенционалните” гуми за далечни превози.


В търсене на правилния баланс

Разработването на високотехнологична гума като тази не е лесна задача. „Отнема около четири години от зараждането на първоначалната идея до цялостното развитие на производствения процес.” – казва Силиана. – „За да започнем, ние получаваме предизвикателство от нашите колеги от маркетинга: клиентите в даден регион се нуждаят от продукт с такива и такива характеристики. В случая с Conti Hybrid, предизвикателството беше да намерим перфектната комбинация от максимален пробег с минимално съпротивление при търкаляне – истинско упражнение за мозъка. „Ние знаем на теория какво ще е нужно за оптимизирането на конкретните характеристики.” – казва Андреас. – „…но мерките за намаляване на износването могат да увеличат съпротивлението при търкаляне. Предизвикателството е да се намери правилният баланс.”

New content item

Всъщност, има няколко ключови параметри, с които разработчиците могат да манипулират: дизайнът на гумата, каучуковата смес за лентите на протектора и формата на протектора. Два екипа – единият фокусиран върху гуми за двигателен мост, а другият върху гуми за управляем мост и оси на ремаркета – започнаха да работят върху разработката на новото семейство Conti Hybrid. Разработването на една гума е въпрос не само на първоначална информация от маркетинга и физическите закони, но също така и на законови регламенти, засягащи съпротивлението при търкаляне, издръжливостта и шумовите нива. Осемнайсет месеца бяха необходими за да се определи оптималната смес от материали за Conti Hybrid. Защо толкова дълго? „Ние разработваме всякакви комбинации с до 20 различни субстанции, влизащи в състава на една каучукова смес.” – обяснява Силияна. – „Това ни дава огромен брой възможности за намиране на перфектната смес.” И всеки нов вариант трябва да бъде подложен както на химически, така и на физически тестове. А какво става с характеристиките на тракцията? Сместа предлага ли добро ниво на еластичност?

Успоредно с работата в лабораторията, правилната шарка на протектора се разработва първоначално на компютър. „От самото начало ние знаем колко канала са нужни на гумата за всеки мост.” – казва Андреас. – „Все пак имаме доста опит в тази област. Въпрос на детайли е дали трябва да направим 80 среза или само 75.” След като компютърните симулации веднъж са ни предоставили нужните отговори, всичко зависи от „резбарите на гуми”. Въпреки че някои от стъпките могат да бъдат изпълнени от роботи, ние все още се нуждаем от нашите специалисти с остри като бръснач ножове и лазерни лъчи, за да можем от напълно гладки гуми да нарежем изчислената на компютър шарка на протектора. Един специалист по нарязване може да прекара цял ден, работейки върху една гума, за да създаде един изящен занаятчийски прототип.


Мечтаейки за перфектната гума

Тестовете, на които биват подлагани прототипите обаче, независимо дали на стендове за изпитване, в лаборатория, с рентгенови лъчи, компютърна томография или на полеви тестове, отнемат много повече време. Въз основа на резултатите от тестовете, прототипите преминават през допълнителна фина обработка с още по-голяма прецизност. Когато става дума за новите хибридни гуми например, екипът от разработчици задълбочено и продължително е обмислял как да бъде проектиран протекторът, така че да се ограничи количеството едър пясък и чакъл, което засяда в гумите, когато камионите преминават през замърсени пътища. За обикновения човек гумите могат да си приличат една с друга, но при гумите Continental дори и най малкият ламел има причина да е на своето място.

Новото семейство гуми Conti Hybrid се откроява с най-съвременните разработки на каучукови смеси от Continental. Протекторът също е направен с особено майсторство. Независимо от това, проектантите няма да почиват на лаврите си – в крайна сметка, разработването на гуми е един непрекъснат процес. Андреас Хартвиг, който работи като продуктов разработчик през последните осем години, мечтае за перфектната гума. „Усещането, когато нов модел излиза за първи път от матрицата в някой от нашите заводи, е наистина велико,” – казва той с усмивка на лицето. - „Помагам с всичко, което мога, за да се убедя, че всичко е изпълнено точно според нашите очаквания.” Неговият колега Силиана Лиец добавя: „винаги има място за подобрения.” Опитният машинен инженер, който също така има докторат по материалознание, вече очаква новото поколение гуми Conti Hybrid – след още четири години.