Продукти за транспорта

stage_goods_TT

Товарни гуми, сегмент Goods за превоз на стоки

От пускането на един продукт към следващия

Зад всяка нова гума Continental за комерсиални превозни средства, която излиза на пазара, стоят таланти като Андреа Беса и Жозе Естевес. Инженерите разработчици правят така, че добрите идеи да водят до по-добри гуми – поколение след поколение.

article_66w_image1

„Здравейте, аз съм Андреа” – казва млада жена, с блясък в нейните ярко сини очи. С елегантно лакирани нокти, права коса, дълга до раменете и перлени обеци, тя не се вписва точно в представата за разработчик на гуми, обсебен от технологиите. Тя бързо се изкачва по стълбите и през отворена врата влиза в офиса на нейния колега Жозе Естевес. Жозе е на 27 и е от Португалия, също както Андреа. Работи от четири години в Центъра за разработки на Continental в Хановер. Споделя, че колите винаги са го интересували и че след като е следвал машинно инженерство, това естествено го е довело в Германия – основният двигател на европейската автомобилна индустрия. Наскоро Жозе е приключил разработката на 15 нови гуми Continental за комерсиални превозни средства – цяла продуктова линия, която трябва да излезе на пазара през тази година. Сега той се грижи всичко да върви гладко при производството, тъй като неговата работа няма да приключи, докато тези гуми не бъдат пуснати в продажба.

Андреа е започнала работа в отдела за научноизследователска и развойна дейност на Continental преди цели 12 месеца, но нейните гуми се появяват само на хартия, или по-точно - на компютърния екран. „Ние проведохме всички виртуални тестове и експерименти и установихме как трябва да изглежда гумата.” –обяснява сияещата 31-годишната служителка, която дори като дете е предпочитала парченцата „Лего” пред куклите „Барби”. Матриците за прототипите са поръчани и тестовете ще започнат от следващия месец, за да се види дали гумите се представят според очакванията. Оттук нататък, всяка промяна би струвала време и средства, така че напрежението е голямо, особено след като в смесителя се намира нова каучукова смес (също разработена за проекта на Андреа). „Винаги се нуждаете от Блан „Б”, в случай, че нещата се объркат” – казва тя и се смее. „Нейните” гуми са предназначени за превозни средства за строителството за Европа и Близкия Изток и трябва да бъдат особено издръжливи, както и да отговарят на европейското законодателство. „Това е едно от най-големите предизвикателства за нас” – както е добре известно на Андреа.

„Усещаме горещината и виждаме пътищата”

От края на 2012 г. гумите в ЕС трябва да бъдат обозначени с етикет, даващ информация не само за външния шум при търкаляне, но също и за горивната ефективност и сцеплението на мокър път. Също така условията в Европа са по-различни в сравнение със страни като Турция, по отношение както на климата, така и на пътните условия. Жозе взима от своето бюро парче скала с остри ръбове: един спомен от Оман. „Напомня ми за това на какво се натъкват по пътя си камионите по тези места” – казва Жозе с тихия си глас – „Continental желае да се разраства, така че има нужда от спечелване на нови пазари и разбиране на клиентите там”. Обикновено, в самото началото на разработката инженерите посещават страните, за които са предназначени техните гуми. „Ние усещаме горещината и виждаме пътищата, разговаряме с местните сервизни екипи и с клиентите” – обяснява Жозе. Как се използват гумите там? Какво липсва на клиентите? „Дори и едно кратко посещение често води до появата на нови идеи.” Това може да означава модели гуми, които са особено здрави за Турция, или изключително топлоустойчиви за страните от Близкия Изток.

Андреа и Жозе се нуждаят най-вече от своите творчески умения при стартирането на процеса на разработка, когато бранд мениджмънтът им възлага да разработят гума със специфични характеристики. Тогава те изготвят проучване за осъществимост и често стигат до границите на това, което може да се реализира. Може би защото различните изисквания водят до конфликт на целите, или защото нещата трябва да се направят по-добре, без увеличаване на разходите. „За да можем да запазим преднина пред конкуренцията, трябва да гарантираме, че сме начело в технологично отношение и да сме в състояние да мислим за няколко поколения напред.” – казва Андреа. Вместо безкрайни тестове, тук се изисква добра концепция с точни изчисления, както и компютърна визуализация. Андреа и Жозе получават подкрепа от много колеги: тук има експерти за всяка съставна част на гумата, от вградените стоманени елементи, през оформянето на каучуковата смес, структурата и ефективността. Маркетингът извършва оценка на добавената стойност на гумата за клиента. Екипите за сервизно обслужване и полеви изпитания дават ценни сведения и съвети за местните условия. Шест до седем отдела са включени в разработката на една гума, като всеки отдел трябва да даде зелена светлина, преди процесът да премине в следващата фаза. „След успешното достигане на ключовата цел, под нашата работа стоят купища подписи” – смее се Жозе.


Когато цялото колело е в движение

Никой в Continental не създава гума, работейки самостоятелно. „Преди всичко ние сме мениджъри проекти и трябва да можем добре да организираме всичко, така че да приключим нашите проекти навреме и в рамките на бюджета” – казва Андреа въодушевено. „Безопасните процеси и получаването на обратна връзка, както от екипа, така и от мениджмънта, ни дават сигурност, че нищо няма да се обърка. В крайна сметка онези, които започват в отдела за научноизследователска и развойна дейност на Continental, завъртат голямото колело. „Още с излизането от университета ми беше възложена огромна отговорност, което беше много добре за мотивацията.” – обяснява Жозе. Андреа бързо се намесва: „чувстваш, че всичко зависи от теб. Никога не бих научила толкова много, без тази отговорност.” Андреа е следвала химия и вече е работила за други доставчици за автомобилостроенето, преди да се присъедини към екипа на Continental през 2010 г., като първоначално започва във фабриката за автомобилни гуми в Португалия. „Conti е наистина различна” – споделя тя ентусиазирано.

Фактът, че тя не е знаела и дума немски при пристигането си, не е бил от съществено значение за новия й работодател: „за щастие, нашата ефективност в работата не зависи от езиците.” – обяснява Андреа. „Тук в Хановер, средата е изцяло мултикултурна. Това допринася за една отлична работна атмосфера, която е взела най-доброто от всяка култура”. Но много скоро се прихващат и някои професионални отклонения: „когато сме навън, ние несъзнателно се заглеждаме по гумите на камионите, даже когато сме на почивка.” – казва Жозе с усмивка. Любопитни сме какво е състоянието на гумите и разбира се, кой е производителят? „Много съм горд, когато видя гума, проектирана от мен.” – казва Жозе.

Андреа и Жозе въобще не се притесняват, че ще се изчерпат откъм идеи: „винаги можеш да направиш нещо по-добре.” В крайна сметка, бъдещето принадлежи на „чистите” гуми: по-малко емисии, по-нисък разход на гориво в резултат на намалено съпротивление при търкаляне. Разработчиците на гуми вече имат предвид някои идеи. Защото след всяко пускане на продукт, е ред на следващия: без съмнение, новото поколение гуми е на път.