Продукти за транспорта

stage_goods_TT

Товарни гуми, сегмент Goods за превоз на стоки

Напрегнато очакване в Корбах

В Корбах, Германия, Continental произвежда специализирани гуми за комерсиални превозни средства – единствените гуми, които все още идват от западна индустриализирана страна. Това е възможно, благодарение на машина, която изобретателни служители са разработили сами.

article_66w_image1

Движейки се по криволичещите пътища на северен Зауерланд, вие преминавате през красиви резервати, хълмисти гори и идилични селца с наполовина дървени къщи, чиито дървени балкони са обкичени със здравец и бегонии. Това не се вписва точно в представите за плодотворна среда за едно високотехнологично съоръжение. И въпреки това, то се намира именно тук, в малък квартал на Корбах, където с помощта на единствената по рода си, авангардна, автоматизирана производствена техника, се произвеждат високотехнологични плътни гуми за мотокари, ремаркета с ниски платформи и влекачи. 
От десетилетия, различни производители напразно се опитват да опростят сложния процес на производство на основи за специализирани гуми. Почти всички от тях са се предали, но служителите във фабриката на Continental в Корбах продължили да вярват и се борили докрай за своята идея: нов тип агрегат за навиване на основи на гуми, който с едно движение да „спои” каучука с телените обръчи във вътрешността на гумата. По този начин вече не би било необходимо една дузина души да вкарват обръчите на ръка, един по един.

„Двама дългогодишни колеги от екипа бяха запознати с по-ранните опити и решиха да ги разработят допълнително.” – спомня си Щефан Диселхоф, тогавашен ръководител на Отдела за производство на индустриални гуми в Корбах. Те временно приспособили съществуващата система, като я снабдили с телена макара. „Знаех, че можем да направим това, което искаме със съществуващата технология.” – обяснява Хартвиг Поке, един от служителите, които помогнали при разработването на машината. Неговият шеф отишъл в Хановер, представил идеята и написал молба за финансиране. Но още дълъг път трябвало да се извърви, преди първата автоматизирано произведена каучукова основа да слезе от производствената линия. „В неделните сутрини, когато нямаше дежурни смени и машините бяха свободни, ние стояхме тук и навивахме тел. – казва с усмивка инженерът по производствени процеси Зигберд Щобер. – След това, в понеделник сутрин, ние разрязвахме гумата и я разглеждахме отвътре. Все още не е добре! Всеки път бяхме в напрегнато очакване и се вълнувахме от резултата.”


Гъвкавата чудотворна машина

Основата е най-важната част на една солидна гума за комерсиални превозни средства. За гума с товароносимост до 11000 кг, каучуковата основа трябва да бъде абсолютно надеждна. Нещо повече, новата машина трябвало да може да произвежда малки партиди гуми с различни размери. „До този момент си заслужаваше да се произвеждат само големи бройки.” – обяснява Ралф Якоб, електроинженер, който тогава се е грижел за системата за управление. Новата машина трябвало да бъде много по-гъвкава.

Служителите в Корбах пътували многократно до Шварцвалд и обратно, за да посетят доставчика, на когото било възложено конструирането на чудотворната машина. Те следели отблизо работата на проектантите, които чертаели и тествали софтуера за управление на машината. Първият пробен тест завършил с провал. Ръководителят на производството тогава, Щефен Диселхоф, започнал да има проблеми със съня.
Най-после, в края на 2008 г, моментът настъпил. В продължение на три седмици, изобретателите настройвали своята нова машина за навиване на основи на гуми (позната като WBA) в Корбах, по време на коледните празници, за да използват докато фабриката не работи. Един чудесен коледен подарък, който служителите на Conti успели да си направят.


Успешна и до днес

Сега започвала сериозната работа. Системата била доработвана, оптимизирана и калибрирана на няколко пъти. Хелмут Оберлиз, който отговарял за поддръжката, се снабдил със стотици резервни части. Първите седемстотин гуми били подложени на полеви тестове при избрани клиенти. Всеки детайл от работните характеристики на гумите се записвал, а данните се анализирали. Само веднъж да получат зелена светлина от отдела за проучване и разработка и новите гуми, произведени-в-Корбах, можели да бъдат пуснати в продажба.

„Нашият малък, ефективен екип доказа, че с добри идеи и целеустременост можем да преместим планини.” – казва Щефан Диселхоф с нескрито вълнение. Екипът е получил патент за изобретението си. Зигберд Щобер, Хартвиг Поке, Ралф Якоб и техните колеги отдавна работят върху нови проекти.