Продукти за транспорта

stage_goods_TT

Товарни гуми, сегмент Goods за превоз на стоки

Производителят на каучук

Не всички видове каучук са еднакви. Повече от 10000 смеси годишно се създават в лабораторията на Фред Валднер. Само най-добрите намират приложение в гумите Continental.

article_66w_image1

Суровият естествен каучук пристига на големи кафяви бали от каучуковите плантации в Тайланд, Индонезия и Малайзия. В Центъра за проучвания и разработки на Continental в Хановер, Фред Валднер и неговият екип превръщат тази суровина в сложни каучукови смеси за автомобилни гуми, като използват иновативни и по-прецизни от всякога формули. Повече от 1500 съставки се съхраняват по рафтовете и шкафовете на лабораториите за смесване, готови да бъдат използвани: както естествен, така и синтетичен каучук с различно качество, пълнители като технически въглерод или силика, антиоксиданти и подобрители, масла и смоли, както и различни вулканизиращи агенти.

В състава на всяка каучукова смес влизат поне десет различни съставки, като броят им достига и двайсет. Формулите се създават от колегите, които работят върху разработката на материалите. Екипът на Валднер най-напред създава смесите на лабораторна везна, след което пробите се подлагат на тестове по всички възможни методи. Всяка каучукова смес е проектирана за определено място на определен тип гума. И едва две дузини от 12000-те проби, които годишно биват произвеждани и подлагани на тестове в лабораторията на Валднер, намират място в действителното производство на гуми.


Каучукови късчета
Едно от най-находчивите открития на Отдела за проучване на материали наскоро постави екипа на Валднер пред едно специално предизвикателство: естествен каучук, добит не от каучукови дървета, а от сок от корените на глухарче. „Вместо на големи бали, каучукът от глухарчета пристигна на късчета с размер 2-3 см, плаващи в кофа вода.” – спомня си Фред Валднер с усмивка. Дори и изсушен, материалът е толкова фин, че кара смесителя да спре. „Той просто се разтича навсякъде!” Въпреки това, лабораторията успя да направи добър каучук от тази суровина. От тогава, първите гуми, произведени от каучук от глухарчета, се подлагат на тестове на трасето за изпитания Contidrom край Хановер.


Науката сама по себе си
Фред Валднер е работил дълги години върху разработката на материали за протектори на товарни гуми в Continental, преди да се пренасочи в областта на изпитването на физическите свойства на материалите преди пет години. „Каучукът е един от най-интересните материали.” – обяснява Валднер, който има докторат по химия. „Той може да бъде формован триизмерно в своето основно състояние. След вулканизирането, той става еластичен, може да бъде разтеглен, след което възвръща първоначалната си форма. Освен това, каучукът може да стане по-гъвкав, или с повече енергопоглъщащи свойства, в зависимост от състава на материала.” С други думи, правилната смес е от ключово значение за функциите на гумата. Например за спирачната ефективност, която трябва да бъде възможно най-голяма, или върху съпротивлението при търкаляне, което трябва да е възможно най-ниско за намаляване на разхода на гориво. 

Фред Валднер е ентусиазиран любител на каучука и в свободното си време. 43-годишният доктор по химия е и страстен почитател на тениса на маса – „един истински високотехнологичен спорт”, както казва той. Съществуват около 150 различни гумени покрития за ракетите, всяка от които с различни характерни особености при игра: „това е наука сама по себе си”. Наука, към която Continental ще има своя принос в близко бъдеще. Компанията постигна споразумение с голям производител на гумени покрития за сътрудничество при разработката на нов материал. Няма да е далеч моментът, в който ще чуем: гейм, сет, и мач - с Conti.