Продукти за транспорта

stage_goods_TT

Товарни гуми, сегмент Goods за превоз на стоки

Невъзможно спокойствие

Вилхелм Полмер носи очила за четене в предния си джоб, в случай, че му се наложи да разчете дребните цифри върху лагерите. Новият му шублер има електронен дисплей. „Сега вече мога да виждам и без очила – казва с усмивка 59-годишният служител. - Иначе нищо друго не се е променило.” Една истинска Conti-институция, Вилхелм Полмер, работи в Корбах в продължение на 44 години – занимава се с поддръжката и ремонта на машините, използвани в Continental за производството на специализирани гуми.

article_66w_image1

Той застъпва на смяна в 5:15 ч. сутринта и приключва в 13:45 ч. Преди няколко години, когато попитали Вилхелм дали желае да продължи да работи в сутрешната смяна, той веднага отговорил утвърдително. „Харесва ми възможността да си почивам на обяд. Вече не е нужно да бродя тук нощно време.” Сега това е задължение на други, по-млади членове на екипа. Но те винаги могат да потърсят своя възрастен колега за съвет. Например когато се изисква сръчност, което често се случва при смяната на съоръженията (различните типове и размери се нуждаят от различни матрици при „зелената гума”). Или когато се счупи валът – за Вилхелм Полмер се знае, че веднъж дори заварил временен заместител, докато доставят поръчаната част.

Той придобива ръчните си умения постепенно, като започва да чиракува като машинен монтьор в края на 60-те години в подразделението на Continental за производство на велосипедни гуми. „Започнахме с пилене, като правехме гладки ъгловати форми от късове метал.” – спомня си с усмивка Полмер. За да може винаги да бъде в крак с напредъка в технологиите, той често посещава различни обучения. Хидравлика, пневматика – днес всички аспекти на производството на гуми се контролират от компютри. „Формулите са зададени в компютъра. Вие само трябва определите каква гума искате да направите – оттам нататък машината знае всичко.”

През 1993 г. Полмер се премества в Гуми за комерсиални превозни средства на Continental, след като производството се разширява със завода в Корбах. Той никога не е искал да напусне Continental: „Живея наблизо, компанията е уважавана и се чувствам силно свързан с нея. Все пак, работя тук откакто започнах някога като чирак”. А какво би променил, ако има такава възможност? „Нищо - смее се машинният монтьор. Е, все пак ако нещо мога да променя, бих продължил по-дълго образованието си.”

Вилхелм Полмер не се страхува от това да излезе в пенсия. Двама от неговите по-възрастни колеги вече са пенсионери. „Ние поддържаме връзка и се каним взаимно на коледни партита.” А и вкъщи има много работа, за която неговите ръчни умения са добре дошли. Полмер се грижи за къщата и градината, подрязва тревата, цепи дърва за зимата и поправя колите на двете си деца. „Жена ми все повтаря: имаш достатъчно работа вкъщи – вече няма нужда да ходиш във фабриката.”