Продукти за транспорта

stage_goods_TT

Товарни гуми, сегмент Goods за превоз на стоки

Законови регламенти за зимния сезон

Зима 2015/2016

Winter Regulations

Регламенти за зимно оборудване за камиони и автобуси в Европа


Държава Регламенти за гумиРегламенти за вериги за снягДопълнителна информация

 

Албания

 

Не са приети общи регламенти за зимния сезон.

 

Трябва да има налични вериги за сняг за двигателния мост на автомобила. Поставят се в съответствие с пътните условия и пътните знаци.

 

Забрана за използване на гуми с шипове.

Австрия

Зимните гуми са задължителни от 1 ноември до 15 април. Риск от забрана за шофиране и тежки глоби при неспазване на изискването ( глоби от 35 до 5000€). Камиони с обща маса > 3.5t трябва да бъдат оборудвани с гуми с маркировка M+S на поне един от мостовете с минимална дълбочина на протектора от 6mm (диагонални) и 5mm (радиални). Зимните гуми за задължителни за автобуси (категории M2, M3) от 1 ноември до 15 март.

В автомобила трябва да има налични вериги за сняг за поне два от мостовете от 1 ноември до 15 април. Изключение правят автобусите за обществен транспорт.

Поставят се на пътища, покрити с лед и сняг.

Гумите с шипове са забранени за превозни средства с обща маса  > 3.5t.

Белгия

Не са приети общи регламенти за зимния сезон. Задължителен симетричен монтаж за гуми M+S и зимни гуми.

Поставяне на вериги се допуска само на пътища, покрити със сняг и/или лед.

Забрана за използване на гуми с шипове.

Босна и Херцеговина

Зимните гуми са задължителни от 1 ноември до 15 април. Гумите M+S са задължителни за двигателен мост на автомобили с обща маса > 3.5t.

В автомобила трябва да има налични вериги за сняг от 15 ноември до 15 април. Поставят се на пътища, покрити със сняг и лед. Монтаж: поне един чифт на двигателен мост.

В автомобила трябва да има налична лопата за сняг. Забрана за използване на гуми с шипове.

Беларус

Не са приети общи регламенти за зимния сезон.

Поставяне на вериги се допуска само на пътища, покрити със сняг и лед.

Позволява се използване на гуми с шипове.

България

Не са приети общи регламенти за зимния сезон.

В автомобила трябва да има налични вериги за сняг от 1 ноември до 31 март.

Поставянето е задължително в планинските проходи, където е указано с пътни знаци.

Забрана за използване на гуми с шипове. При липса на съответното зимно оборудване може да бъде отказано влизане в страната, или да бъде издадена забрана за шофиране.

Хърватия

Не са приети общи регламенти за зимния сезон. При зимни пътни условия, гумите M+S са задължителни.

При определени условия се изискват вериги за двигателен мост. Веригите за сняг са задължителни в региона Лика (Горски Котар).

Забрана за използване на гуми с шипове. Автомобилите, използвани за комерсиални превози трябва да бъдат оборудвани с лопата за сняг.

Чешка република

Зимните гуми са задължителни от 1 ноември до 31 март, в зависимост от пътните условия през зимата, или при наличие на пътен знак „зимно оборудване”

Гумите M+S са задължителни за двигателен мост при автомобили с обща маса > 3.5t с дълбочина на протектора от минимум 6mm.

Възможни са различия при пътните знаци. Веригите за сняг са задължителни за монтаж на поне две колела на двигателен мост на автомобили с 3 и повече оси, ако това е указано с пътен знак.

Забрана за използване на гуми с шипове.

ДанияНе са приети общи регламенти за зимния сезон.Веригите за сняг са позволени от 1 ноември до 15 април.Гуми с шипове са позволени от 1 ноември до 15 април. През този период гумите с шипове трябва да бъдат монтирани на всички колела.
ЕстонияЗадължителни зимни гуми (радиални гуми с минимум 3mm дълбочина на протектора) от 1 декември до 1 март (също от октомври до април, в зависимост от атмосферните условия).Поставяне на вериги се допуска само на пътища, покрити със сняг и лед.Гумите с шипове са забранени за автомобили с обща маса > 3.5t.
ФинландияАвтомобили с обща маса  > 3.5t с мин. 1.6mm дълбочина на протектора.Поставяне на вериги се допуска само на пътища, покрити със сняг и лед.Гуми с шипове са позволени от 1 ноември до първия понеделник след Великден. В зависимост от атмосферните условия, този период може да бъде удължен. Максимална скорост от 80km/h за автомобили с обща маса > 3.5t. Позволени са: Средна изпъкналост макс. 1.5mm и макс. 50 шипа за метър обиколка при гуми, произведени след 1 юли 2013 г.
ФранцияНе са приети общи регламенти за зимния сезон. Изключенията са указани с пътни знаци.Вериги за сняг се поставят, когато това е указано с пътни знаци.Превозни средства с общо тегло < 3.5t: гуми с шипове са позволени от първата събота преди 11 ноември до последната неделя от м. март, максимална скорост 90km/h. Превозните средства с гуми с шипове трябва да бъдат обозначени със стикер. Гумите с шипове за забранени за превозни средства с общо тегло > 3.5t.
ГерманияЗимно оборудване според ситуацията: превозните средства с общо тегло  < 3.5t трябва да бъдат оборудвани със зимни  /M+S гуми на всички колела. Превозните средства с общо тегло  > 3.5t трябва да бъдат оборудвани със зимни/M+S гуми на двигателните оси. Период от време не е изрично упоменат.Вериги за сняг се поставят, когато това е указано с пътни знаци. Гуми с шипове са забранени. Изключение: превозни средства, преминаващи през транспортната връзка KleinesDeutschesEck.60€ глоба за неподходящи гуми, 80€ за затрудняване на трафика поради неподходящи гуми, 100€ за създаване на предпоставки за ПТП поради неподходящи гуми, 120€ за предизвикване на ПТП поради неподходящи гуми. Допълнително се отнема по 1 контролна точка за всяко нарушение (Фленсбургска точкова система).
ВеликобританияНе са приети общи регламенти за зимния сезон.Поставяне на вериги се допуска само на пътища, покрити със сняг и лед.Гуми с шипове се допускат, само доколкото не причиняват повреди на пътната настилка. В противен случай е възможно спиране и връщане на превозното средство.
УнгарияНе са приети общи регламенти за зимния сезон.Поставяне на вериги се допуска само на пътища, покрити със сняг и лед. Наличието и поставянето на вериги може да стане задължително при специфични атмосферни условия (максимална скорост 50km/h). При неналичие на вериги за сняг в зимни условия, на чуждестранни превозни средства може да бъде отказано влизане в страната. Забрана за използване на гуми с шипове.
ИрландияНе са приети общи регламенти за зимния сезон.Поставяне на вериги се допуска само на пътища, покрити със сняг и лед.Гуми с шипове са позволени, максимална скорост 96/112 km/h (извън населени места/магистрали).
ИталияНе са приети общи регламенти за зимния сезон.В автомобила трябва да има налично средство против буксуване (напр. вериги за сняг). Зимен регламент Prot. RU/1580 засяга само следните категории автомобили: M1, N1 и O1.
КосовоНе са приети общи регламенти за зимния сезон.В автомобила трябва да има налични вериги за сняг. Поставянето се извършва в съответствие с пътните знаци и условия.Забрана за използване на гуми с шипове. Автобусите и камионите трябва да разполагат с лопата за сняг.
ЛатвияЗимни гуми (M+S) са задължителни за превозни средства с обща маса < 3.5t от 1 декември до 1 март. Минимална дълбочина на протектора от 3mm.Поставяне на вериги се допуска само на пътища, покрити със сняг и лед.Гуми с шипове са позволени между 1 октомври и 30 април за автомобили с обща маса > 3.5t.
Лихтенщайн