Продукти за транспорта

New content item

Подгответе автопарка си за бъдещето.

Франция: Express Marée

france web1

Основано през 1948 г. и разположено в Лезинян-Корбиер, Франция, дружеството Express Marée, което е част от STEF Group, извършва транспорт и логистика на морски дарове във Франция и чужбина. Техническият мениджър Philippe Barbier описва опита си с ContiPressureCheck™ и ContiConnect™ в бизнес, който се ръководи от изключително кратките срокове на хранителната индустрия.

 

С автопарк от 140 автомобила и 250 шофьори Express Marée зарежда риба и морски дарове на пристанищата в Бретан и Па дьо Кале, след което опакова и доставя продуктите в съоръженията си в Бордо, Лезинян и Тулуза. След това продуктите се изпращат на специалисти в отрасъла (любители на рибата и щандове за риба в средни и големи супермаркети), където да се продават на дребно.

 

„Професията ни на превозвач, който се е специализирал в студената верига на доставките, се характеризира със значителни ограничения. След като бъде уловена, разполагаме най-много с 24 часа да доставим опакованата риба в съоръженията“, обяснява Philippe Barbier, техническият мениджър на Express Marée. За да оптимизира управлението на гумите на автопарка си, превозвачът избра да оборудва целия си автопарк с гуми на Continental за дълги разстояния от гамата Conti EcoPlus с ContiPressureCheck™, цифровата система за следене на налягането и температурата на гумите на немския производител.

 

„През 2016 г. нямахме технологии за следене на машините, така че трябваше да разгледаме всички различни решения на пазара. Много бързо се насочихме към решенията на Continental. Избрахме продукт, който предлагаше гуми за „по-голяма икономия на гориво“ в съчетание с ContiPressureCheck™и ContiConnect™, решение, което вече работеше. Основната цел беше първо да увеличим сигурността на шофьорите и второ да подобрим качеството на обслужването и да намалим въглеродните емисии. Гумите бяха доставени предварително оборудвани със сензори, а каркасите бяха поставени в представителството ни на Scania. Към края на 2017 г. 80% от автопарка ни беше оборудван с тези гуми и повредите бързо намаляха наполовина. Надяваме се да намалим този брой още повече до края на 2018 г., след като оборудваме целия автопарк“, добавя Philippe Barbier

Внедряването на решенията на Continental за намаляване на свързаните с гумите повреди и избягване на неочакваните принудителни престои бе съчетано с кампании за увеличаване на запознатостта на шофьорите. Тези кампании се фокусираха върху разчитането на екрана в кабината за ContiPressureCheck™, значението на налягането на гумите и какви действия да се извършват при предупреждение за налягането. Continental завърши това обучение, като публикува ръководство с най-добри практики. Между дружеството и Continental бе създадено истинско партньорство, като една от целите беше шофьорите да искат да работят за Express Marée заради отличните условия на работа.

germany_banner-zitat-zerhusen
france web2

Втората, стъпка, която вече е изпълнена в седалището в Лезинян, беше да инсталираме станцията за отчитане, за да компилираме автоматично данни за гумите, когато автомобилите преминават през обектите. След това ръководителят на автопарка има достъп до тези данни, които се изпращат от сензорите вътре в гумите, чрез уеб портала на ContiConnect™.


Цифровата платформа осигурява на ръководителя на автопарка незабавен достъп до състоянието на превозните средства, за да може да справя с неотложните проблеми и да насрочва поддържка благодарение на създадените подробни доклади, които могат да се споделят с доставчика.


Освен това платформата може да изпраща автоматично имейли и SMS известия на различни страни (служители, доставчици на услуги за гуми и т.н.), за да могат да вземат незабавни мерки, ако бъдат установени сериозни дефекти относно налягането или температурата на гумите.

 

Подновяването на гумите на автопарка, инсталирането на ContiPressureCheck™ и последвалото инсталиране на станцията за отчитане позволяват на Express Marée да оптимизира начина, по който използва автопарка си.


Express Marée отбелязва следните предимства в сравнение с 2015 г.:

  • Значително намаляване на броя на повредите на гумите
  • Намаляване на разходите за ремонтни дейности
  • Намаляване на вредните емисии
  • Намаляване на разхода на гориво
  • Напълно оптимизирано налягане на гумите, което увеличава ефективността и експлоатационния живот на гумите, както и безопасността.

„Партньорството, което създадохме с Express Marée подкрепя политиката за управление на качеството, която прие дружеството, особено след сертифицирането му по ISO 9001 през 2013 г.“, завършва Stéphane Guyonnet, мениджър „Големи клиенти“ в Continental. „Клиентът ни се стреми непрекъснато да подобрява начините за осъществяване на превози. Техническите решения, които предоставя Continental, му помагат да постигне тази цел и отговарят на политиката му за корпоративна социална отговорност“.